• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi poslovi se najviše plaćaju kod komšija: Na spisku su standardna radna mesta bez informacionih tehnologija

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

S obzirom na usporavanje rasta inflacije, kao i smanjenje broja honorarnih radnika u domaćinstvu, Analitički tim očekuje nastavak realnog rasta zarada u narednim mesecima

  • 0
Zapošljavanje, posao Foto: Shutterstock/G-Stock Studio

Prosečna neto plata nastavlja da realno raste šesnaesti mesec zaredom zbog ublažavanja inflacije i nedostatka radnika. Neto zarade isplaćene u Bosni i Hercegovini za april ove godine realno su veće za 8,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, zbog popuštanja inflatornih pritisaka, ali i nedostatka raspoloživih radnika.

Prosečna mesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim licima u BiH za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, ​​što nominalno ostvaruje rast od 1,6 odsto, a realno 1,5 odsto više u odnosu na mart 2024. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Zarada raste

Prosečna neto plata za april na godišnjem nivou nominalno je veća za 10,7 odsto, a realno za 8,5 odsto. Najviše su porasle zarade zaposlenih u pravnim licima čija su delatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, za 15,9 odsto na godišnjem nivou, dok je rast iznad 10 odsto ostvaren u delatnostima vodosnabdevanja, odvodnje otpadnih voda, upravljanja otpadom i zaštite životne sredine, rehabilitacione delatnosti, zatim u građevinskoj i stručnoj, naučno-tehničkoj delatnosti.

Hrana je sve skuplja

Činjenica je da se lična primanja u Bosni i Hercegovini povećavaju, ali i cene hrane, što građane dovodi u krajnje nezavidnu situaciju i borbu za opstanak.

Najmanji rast, 2,2 odsto na godišnjem nivou, zabeležen je u poslovanju sa nekretninama. Analitički tim Blumberg Adrije ističe da prosečna neto plata nastavlja da realno raste šesnaesti mesec zaredom zbog popuštanja inflatornih pritisaka, kao i nedostatka slobodnih radnika. U prvom kvartalu ove godine zaposlenost u BiH povećana je za jedan odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, a zaposlenost u privredi BiH trenutno je na istorijskom vrhuncu.

Takođe, registrovana nezaposlenost u prva četiri meseca ove godine pala je za 4,9 odsto, što je dodatni pritisak na rast plata s obzirom na sve manji broj domaće radne snage, kaže analitičar makroekonomije i tržišta kapitala Mihael Blažeković.

Manji radni fond se ogleda i u povećanju kvota za uvoz stranih radnika, pri čemu analitičari vide porast novih zapošljavanja u 2024. godini za 23 odsto u odnosu na 2023. godinu, dok je ukupan iznos za produženje postojećih dozvola i novo zapošljavanje preko 50 odsto.

- Kada uporedimo najveću prosečnu neto platu u Adria regionu – onu u Sloveniji i platu u BiH, vidimo da se taj odnos polako kreće u pozitivnom smeru. Naime, u 2019. godini prosečna plata u Bosni i Hercegovini iznosila je 41 posto. prosečne slovenačke neto plate, dok je danas taj odnos nešto povoljniji, na nivou od 47 odsto - naglašava Blažeković.

S obzirom na usporavanje rasta inflacije, kao i smanjenje broja honorarnih radnika u domaćinstvu, Analitički tim očekuje nastavak realnog rasta zarada u narednim mesecima.

Samo preživljavanje

Činjenica je da lična primanja u Bosni i Hercegovini iz meseca u mesec rastu, ali i cene hrane, što građane dovodi u krajnje nezavidnu situaciju i borbu za opstanak od prvog do prvog.

Koliko je BiH po ovom pitanju daleko od evropskog proseka, kao i standarda u potrošnji, najbolje svedoči podatak da građani Evropske unije (EU) na hranu troše manje od 15 odsto mesečne plate. Ipak treba napomenuti da je dobar broj njih smanjio kupovinu hrane i pića zbog visoke inflacije u prethodne tri godine.

Međutim, analitičari kažu da što je zemlja ekonomski razvijenija i gde su lični prihodi veći, to se manje izdvaja za hranu.

(Telegraf Biznis)

Video: U Subotici se pravi baterija koja nas vraća na tehnološku mapu sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>