• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najtraženiji poslovi u Hrvatskoj i među najtežim: Potražnja za ovim naglo raste

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na godišnjem nivou u junu je zabeležena najmanja potražnja za zanimanjima programer, radnik u proizvodnji i zidar

  • 0
Zapošljavanje, posao Foto: Shutterstock

Indeks slobodnih radnih mesta OVI u junu je na godišnjem nivou porastao za 0,4 posto, čime je prekinut petomesečni trend njegovog pada, objavio je u utorak Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

- Nakon pet uzastopnih meseci godišnje stope pada indeksa, u junu je OVI indeks na godišnjem nivou porastao za 0,4 odsto. Desezonirani podaci potvrđuju blagi trend rasta i na mesečnom nivou koji pratimo od aprila, a koji je u junu iznosio 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec - istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

No, kako napominju EIZ-ovi analitičari, indeks i dalje beleži pad na polugodišnjem nivou. U prvoj polovini 2024. u odnosu na posljednjih šest meseci prethodne godine potražnja za radom je tako manja za 1,6 odsto.

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na jun prošle godine – prodavac, konobar, kuvar, skladištar i vozač, koja su zajedno na godišnjem nivou generisala 1,1 odsto rasta broja oglasa.

Zanimanje medicinske sestre s najvećim pomakom na lestvici najtraženijih zanimanja

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjem nivou u junu je zabeleženo u zanimanjima programer, radnik u proizvodnji i zidar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, medicinskih sestara i lekara/stomatologa.

Zanimanje koje je napravilo najveći pomak na lestvici najtraženijih zanimanja je ono medicinske sestre, sa 23. mesta u junu prošle godine na 14. mesto u junu ove godine.

S druge strane, navodi se u EIZ-ovoj objavi, zanimanja programera i elektrotehničara su na istoj listi pala za čak šest mesta.

Udeo oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, a koji je poslednjih meseci bio u porastu, u junu se stabilizovao na 65,4 odsto, dok je udeo oglasa sa visokom stučnom spremom blago porastao nauštrb oglasa s niskom, prenosi Poslovni.

Nadalje, udeo oglasa u kojima se nudilo zaposlenje na neodređeno vreme značajnije je porastao u godinu dana, s 46,8 na 50,9 odsto, ponajviše nauštrb ugovora na određeno, čiji je udeo u junu pao na 38,7 posto.

Dalmatinske županije s najvećim pozitivnim doprinosom stopi rasta indeksa

Što se geografske raspodele poslova tiče, dalmatinske županije su imale najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa, za čak 2,7 postotnih bodova. Visokoj godišnjoj stopi rasta od čak 19,1 posto najviše su pridoneli oglasi u kojima su se tražili prodavači, kuvari, medicinske sestre, skladištari i serviseri. Središnja Hrvatska rastu ukupnog broja oglasa doprinela je sa 0,4 postotna boda, dok su severni Jadran i istočna Hrvatska zabeležili pad broja oglasa, izvestio je EIZ.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

(Telegraf Biznis)

Video: Da li karijera može biti neuspešna? Gde grešimo dok je gradimo u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>