• 4

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poslodavac uz pomoć ovog papira može da vas satera u ćošak: Ako ga ne potpišete, dobijate otkaz!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Postoji šest razloga kada poslodavac može da vam uruči ovaj papir u ruke

  • 4
otkaz Foto: Shutterstock

Aneks ugovora je pravni dokument kojim se vrše izmene ili dopune postojećeg ugovora, a obično se koristi kada strane žele da promene određene uslove ugovora bez potrebe za potpisivanjem potpuno novog ugovora. Iako je retkost, te izmene mogu biti i negativne po vas: smanjenje zarade ili povratak na niži položaj. Kako bilo, da li ste znali da u slučaju da ne želite da potpišete Aneks, automatski dobijate otkaz? Pa čak iako ste imali ugovor za stalno.

Zakonom o radu, odbijanje da se potpiše Aneks je jedan od razloga za otkaz. Naravno, zakonit je samo onaj otkaz koji poslodavac uruči zaposlenom nakon što je poštovao zakonsku proceduru i zakonske razloge za Aneks, a zaposleni odbio da ga potpiše.

Šta možete da uradite?

Postoje dva načina da se odbranite od ovakvog otkaza, piše Infostud:

  • Da  potpišete aneks ugovora u navedenom roku i da zadržite pravo da pred nadležnim sudom osporite zakonitost tog Aneksa. Rok za podnošenje tužbe je 60 dana od dana zaključivanja Aneksa;
  • Zaposleni koji odbije ponudu Aneksa ugovora u navedenom roku, nakon čega dobije otkaz, zadržava pravo da u sudskom postupku povodom otkaza ugovora, osporava zakonitost Aneksa ugovora.

6 razloga za Aneks ugovora u Srbiji

1) Radi premeštaja na drugi odgovarajući posao, zbog potreba procesa i organizacije rada

Neophodno je naglasiti da se pod odgovarajućim poslom kod ovog zakonskog osnova za Aneks ugovora smatra posao za čije se obavljanje zahteva ista vrsta i stepen stručne spreme koji su utvrđeni ugovorom o radu.

To znači da ako ste prvobitni posao radili sa priznatom visokom stručnom spremom, ne možete biti premešteni da radite poslove za koje se zahteva niža stručna sprema. Takođe, ako ste počeli da radite npr. kao lice ekonomske struke, ne možete da se premestite na drugu vrstu poslova.

2) Radi premeštaja u drugo mesto rada kod istog poslodavca

Zaposleni može da bude premešten u drugo mesto rada kod svog poslodavca:

- Ako je delatnost poslodavca takve prirode da se rad obavlja u mestima van sedišta poslodavca, odnosno njegovog organizacionog dela;

- Ako je udaljenost od mesta u kome zaposleni radi do mesta u koje se premešta na rad manja od 50 km i ako je organizovan redovan prevoz koji omogućava blagovremeni dolazak na rad i povratak sa rada, a obezbeđena je naknada troškova prevoza u visini cene karte u javnom saobraćaju.

Zaposleni može da bude premešten u drugo mesto rada kod istog poslodavca van navedenih slučajeva samo uz svoj pristanak.

3) Radi upućivanja na rad na odgovarajući posao kod drugog poslodavca

Zaposleni može da bude privremeno upućen na rad kod drugog poslodavca na odgovarajući posao ako je privremeno prestala potreba za njegovim radom, dat u zakup poslovni prostor ili zaključen ugovor o poslovnoj saradnji, dok traju razlozi za njegovo upućivanje, a najduže godinu dana.

Zaposleni može, uz svoju saglasnost, u opisanim slučajevima, kao i u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom ili ugovorom o radu, da bude privremeno upućen na rad kod drugog poslodavca i duže od godinu dana, dok traju razlozi za njegovo upućivanje.

Zaposleni može da bude privremeno upućen na rad kod drugog poslodavca u drugo mesto rada samo ako su ispunjeni uslovi u pogledu udaljenosti manje od 50 km od mesta trenutnog rada, obezbeđenosti javnog prevoza i naknade putnih troškova, koji i inače moraju biti ispunjeni kod premeštaja u drugo mesto rada kod postojećeg poslodavca. Takođe, i ovde se podrazumeva da je odgovarajući posao onaj koji je u okviru vrste i stepena stručne spreme za koju je sklopljen ugovor o radu.

Zaposleni sa poslodavcem kod koga je upućen na rad zaključuje ugovor o radu na određeno vreme.

Po isteku roka na koji je upućen na rad kod drugog poslodavca zaposleni ima pravo da se vrati na rad kod poslodavca koji ga je uputio, kod koga mu miruju prava i obaveze iz radnog odnosa.

4) Ako je zaposlenom koji je višak obezbedio sledeće mere za zapošljavanje:

- premeštaj na druge poslove;

- rad kod drugog poslodavca;

- prekvalifikacija;

- dokvalifikacija;

- nepuno radno vreme.

5) Radi promene elemenata za utvrđivanje osnovne zarade, radnog učinka, naknade zarade, uvećane zarade i drugih primanja zaposlenog koji su sadržani u ugovoru o radu

Ako kod poslodavca zaključen kolektivni ugovor kojim su precizirani elementi za utvrđivanje primanja zaposlenog, isti ne moraju da se navode u ugovoru o radu, ali ugovor o radu mora da upućuje na kolektivni ugovor.

6) U drugim slučajevima utvrđenim zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu

Odgovarajućim poslom u smislu stava 1. ovog člana smatra se posao za čije se obavljanje zahteva ista vrsta i stepen stručne spreme koji su utvrđeni ugovorom o radu.

Dostavljanje Aneks ugovora

Pored Aneks ugovora, poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi pismeno obaveštenje koje sadrži: razloge za ponuđeni Aneks ugovora, rok u kome zaposleni treba da se izjasni, a koji ne može biti kraći od osam radnih dana i pravne posledice koje mogu da nastanu nepotpisivanjem Aneksa ugovora.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić poručio da dok se on pita, neće biti skraćenja radnog vremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    12. jul 2024 | 08:09

    A država je to namerno dozvolili i kakva su prava radnika u Srbiji nikakva

  • Joffrey

    11. jul 2024 | 21:05

    Ovakav zakon o radu je donet isključivo da zaštiti,,poslodavca"! Radnik je pretvoren u potrošni materijal. Ima slučajeva gde se radnici šalju na imanje poslodavca da mu pokose dvorište i sl.,naravno ako odbije sledi otkaz,sve po zakonu.

  • Dipl ing

    13. jul 2024 | 09:33

    Takozvani gazda ovako može da šikanira radnika koji mu malo znači. A prema radniku koji je važan za posao i firmu je mekan kao pamuk.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>