• 4
 ≫ 

Prodali su mi stan 20 dana pre odluke o švajcarcima: Nadam se da sam poslednja žrtva, hoću da dokažem svima da je ovo bila velika pljačka

 ≫ 

"Očekujem, eto, možda, da će banke zvati i da vidim da li će tada biti neke šanse za mene"

  • 4

Dok u Skupštini Srbije većaju o leks specijalisu, zaduženi u švajcarskim francima očekuju kada će konačno moći da prodišu. Međutim, ima onih koji su pored nade u rešenje izgubili - stan.

M. T. je jedna od njih. Za nju je saga postala mračnija onog trenutka kada je prodat njen stan za koji je podigla kredit, i koji je većinom otplatila. U toj sagi najgora je činjenica da se to desilo tek 20 dana pre stava koji je javnosti izneo Vrhovni kasacioni sud, da je odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništava.

- Nadam se da sam ja poslednja žrtva kredita u švajcarskim francima - priča M.T. za Telegraf.

Kaže, posle usvajanja leks specijalisa, kada prođe i skupštinu, znaće da je kraj.

- Očekujem, eto, možda, da će banke zvati i da vidim da li će tada biti neke šanse za mene.

Godinama su, kaže, svi slično prolazili, u scenariju gde ih bankari ubeđuju da podignu kredit u švajcarskim francima, da je to trenutno najsigurnija valuta, i da im je to najbolja opcija, samo su glumci bili različiti. Ulogu odgovornog, ipak niko nije speman da odigra.  Nju je ubedila žena, tačnije, drugarica koja je bila i direktorka ekspoziture, uostalom i ona je imala kredit u švajcarcima. Posle nekoliko pregovora, M.T. je pristala da uzme kredit. Bio je to jun 2008.

KAD SAM SHVATILA DA SVE POSTAJE BESMISLENO

Tada joj je, tvrdi, po ugovoru o kreditu, kamatna stopa bila 5,3 odsto, posle dva tri meseca dobija je obaveštenje da je kamata skočila na 6, 7 odsto. I to je bilo vrtlog koji je pretio da je proguta.

- Sve se brzo dešavalo. Podigla sam za kupovinu stana tri miliona dinara, u tom trenutnku je to iznosilo oko 40.000 evra. Glavnica počinje naglo da raste, i 2014. shvatam da sve postaje besmisleno, da to ne mogu da plaćam i da se ne vidi kraj.

Polovinom te 2014, M.T. prestaje da plaća kredit. Tuži banku za ništavost celog ugovora, valutnu klauzulu i jednostrano podizanje kamate. Proces i dalje traje.

- Već naredne godine, banka raskida ugovor sa mnom, ali je proces na sudu već krenuo. Četiri puta sam tražila od moje sudije da stavi privremenu meru do okončanja sudskog spora, a ona je to sva četiri puta odbila. I moj stan je otišao na prodaju. Stan je prodat 2o dana pre donošenja stava Vrhovnog kasacionog suda, krajem februara ove godine. Ja se nadam da sam ja poslednja žrtva ovog kredita u francima - kaže ona za Telegraf.

Foto: Profimedia/INSADCO Photography

ZIDOVI SU NAJMANJE ŠTO MOŽEMO DA IZGUBIMO U ŽIVOTU

Njen stan prodat je za 2, 7 miliona dinara.

- U trenutku raskida ugovora, od 3 isplatila sam bila 2,3 miliona dinara. Prema mojoj računici dugujem 60.000 evra, ali pošto su mi stan prodali za skoro 3 miliona, mislim da sam verovatno dužna još toliko.

U međuvremenu, dok je trajao proces, njen muž nasleđuje nekretninu od roditelja, ali kako je bio sadužnik u kreditu, zakazuje se i licitacija za taj stan. Oboje ostaju bez posla. Srećom, uspela je da dobije privremenu meru do okončanja procesa za muževljev stan. Posle svega, rešila je da ne odustane.

- Na sudu ću da idem do kraja. Da poništiv ceo ugovor. Ja ne želim da izazovem emociju, jer ovde govorimo o zelenaškim kreditima, o kršenju zakona. Ne želim sažaljenje, na kraju, ti zidovi su najmanje što možemo da izgubimo u životu - kaže i dodaje: - Niko ne treba da me žali, ali hoću da dokažem svima da je ovo bila velika pljačka.

(Vesna Bjelic/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    18. april 2019 | 13:05

    Banke- izvrsitelji- mafija?

  • FANTOM

    18. april 2019 | 13:35

    Ala ste se vi duznici zaletali ko tele u sarena vrata! Sta ste mislili da neko nesto poklanja? I ova odluka je noz u ledja onima koji redovno uplacuju porez te tajo i vi dodjoste u kategoriju siromasnih. Boze lude kuce i domacina!!!!

  • Znam

    26. april 2019 | 08:14

    Narode ,na nase plate nema sanse da se dobije stambeni kredit,ako ga dobijes ,znaj da ce ti presesti i tebi i deci tvojoj .Samo malo ali bas vrlo malo mozuak da se ukljuci bice sve jasno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>