• 3

Drugi krug nacionalizacije: Hrvatska opet prodaje srpsku imovinu, neke nekretnine zauvek izgubljene

Hrvatska praktično prisvaja imovinu srpskih preduzeća, banaka i novca koji je bio u tim filijalama

  • 3

Još sedam nekretnina u vlasništvu Srbije i Bosne i Hercegovine hrvatsko Ministarstvo državne imovine daje na tridesetogodišnji zakup, a savetnik za praćenje procesa u Hrvatskoj advokat Ivan Simić ocenjuje da se uredbama Hrvatske praktično prisvaja imovina srpskih preduzeća, banaka i novca koji je bio u tim filijalama.

On je za RTS rekao da nikada nije utvđeno koliko je novca srpskih banaka ostalo u Hrvatskoj i dodaje da je Hrvatska početkom 90-ih, kada su izbili sukobi, donela niz propisa kojima zabranjuje raspolaganje i prenos sredstava van njenih granica.

- Jugobanka je imala više filijala u Hrvatskoj kao i Investbanka. Određene kreditne linije su bile povučene, a nikada nisu servisirane. Privredna banka Zagreb koja je trebalo da radi naplatu za račun Jugobanke, recimo, nikada nije tražila potraživanje naplate kredita koje je uzelo brodogradilište u Rijeci - rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, pravni poredak Hrvatske baštini konzistentnost da se legalizuje ono što je posledica ratnih dešavanja.

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

- To utoliko više začuđuje jer je pravna država tekovina EU. Čudi da izostaje reakcija sa njihove strane. Svaki presedan koji se nekada desio mora biti vidljiv jer se nikada ne zna kada će ponovo biti upotrebljen. Vrednosti koje EU promoviše nešto su u šta i mi verujemo. Ako se to ne primenjuje u nekoj članici, to mora biti vidljivo i za pravnu javnost, ne samo ovde već i u EU - ocenio je Simić.

Kako kaže, imovina Jugobanke je praktično dva puta konfiskovana - prvi put donošenjem uredbe o likvidaciji filijala kada je celokupna imovina izmeštena iz centrale i data drugoj banci, a drugi put kada je ta ista banka koja je određena da se stara o naplati potraživanja 2001. godine donela odluku da se to potraživanje ukida i da se prenosi na državnu Agenciju za sanaciju banaka.

To praktično znači, smatra on, da one firme koje su povukle sredstva preko Jugobanke ne moraju ni da plate svoju obavezu.

On je ocenio da su odmarališta u Dubrovniku, Gradcu, na ostrvu Ugljan, kao i ona u Slanom, Biogradu, na Rabu, zauvek izgubljena.

- Sudbina odmarališta koje su u Hrvatskoj imala srpska preduzeća su slična, ako ne i gora od sudbine banki. Pa tako imate istovremeno postupke stečaja i likvidacije, što je nemoguće u privredi. U Splitu se tako otvara postupak stečaja Jugobanke, iako se godinama vodi likvidacioni postupak. Ne može se voditi stečajni postupak bez stečajne mase. Mi u Hrvatskoj tako imamo već drugi krug nacionalizacije - rekao je za Simić.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    Neka i treba tako,koji su k.... tamo pravili odmaralista .... Srbija pusta sve zapusteno a oni na tudje obale ulazu,zadnjih 100 godina nas proganjaju a mi opet ko ovce na klanje

  • Brana

    To je zato sto su Srbi"prepametan"narod pun "sposobnih strucnjaka" koji ce pravnim putem pred medjunarodnim sudom da povrate svoju imovinu....Srbin je pametan samo na jednom mestu...u vicu.

  • sudija

    Reciprocitet.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke