• 5
 ≫ 

Ko su kupci stanova u Beogradu? Za pet godina sačuvaju 100.000 evra

 ≫ 

Kamate na štednju su male, što je uticalo da oni koji imaju gotovinu ulažu u nekretnine, u glavnom gradu, čije cene u kontinuitetu rastu

  • 5

Cene nekretnina u Beogradu poslednjih nekoliko godina vrtoglavo rastu. Procenjuje se oko 10 odsto godišnje, što se može videti i kroz rast cena stanova koji se grade kroz velike projekte u centru grada i na Novom Beogradu.

Samo u glavnom gradu, prema nezvaničnim informacijama, prošle godine prodato je 16.000 stanova, i to 11.000 u starogradnji i 5.000 u novogradnji za ukupan iznos od oko 900 miliona evra. Sagovornik „Politike” upoznat sa stanjem na tržištu nekretnina kaže da je više razloga za rast cena stanova u Beogradu i Srbiji.

– Kod nas nema ni opcija za investiranje ni pravog i razvijenog finansijskog tržišta. Odnosno, mogućnosti da oni koji imaju štednju mogu da investiraju u akcije, obveznice… U praksi postoji ali mnogi ne razumeju dovoljno da bi ulagali. Zato je kupovina stana, kada su i kamate na štednju male, najpoželjnija opcija za one koji imaju gotovinu – kaže sagovornik lista, i dodaje da u Srbiji ima mnogo više ušteđevine nego što se pretpostavlja i da je potražnja veća od trenutne ponude.

Većina kupaca stanova u Beogradu nisu Beograđani i ne žive u njemu. Kupaca iz unutrašnjosti je više od 50 odsto. To pokazuje da se potcenjuje kupovna moć ljudi u drugim gradovima Srbije – naglašava sagovornik. Kako kaže, u svakom gradu, čak i u siromašnijim opštinama poput Vranja ili Leskovca ima preduzetnika koji dobro zarađuju a sa druge strane nemaju tako visoke troškove života kao Beograđani. Neka je i jedan odsto takvih preduzetnika (vlasnika apoteka, radnji, proizvođača sirovina…) u gradu od 80.000 ljudi, to je 800 onih koji za pet godina mogu da uštede i više od 100.000 evra za stan u Beogradu.

– Kupuju stanove za decu i u međuvremenu možda izdaju. Generalno nisu vođeni povratkom investicije, već žele da obezbede sigurnost. Veliki broj kupaca je i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine – objašnjava on.

Kvadrat od 2.000 evra, za nove stanove, postao je standard na dobrim lokacijama u Beogradu. Smatra da su cene u novogradnji precenjene i da svako ko traži 2.000 evra i više za kvadrat ima ogromnu maržu. Ali naglašava da je prava aktivnost na tržištu u starogradnji, gde su cene niže.

VIDEO: Prodaje se čuvena luksuzna kuća mafijaša u kojoj su nekada štekani dijamanti

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan NBg

    12. jun 2019 | 11:11

    Dati 2000e za kvadrat stana u sivom, prljavom Beogradu je van svake pameti. Kroz stanogradnju se peru velike pare, o tome se zapravo radi...

  • Čiča

    12. jun 2019 | 10:02

    Samo neka kupuju. Lakše će se to nacionalizovati nego keš.

  • Greg

    12. jun 2019 | 16:07

    20% učešća je za većinu prevelika svota ... rade za kredit bi se lako otplaćivale ( većina nas kirije plaća više nego što bi nam bile rate ).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>