• 27

Svaki treći kupac nekretnine u Crnoj Gori je iz Srbije, a stan možete dobiti za dan

Najviše cifre i najveća potražnja je u najaktivnijem mestu u Crnoj Gori u Budvi

  • 27

Interesovanje Srba za kuće i stanove na crnogorskom primorju uvek je postojalo. Zavisno od mesta do mesta, mikrolokacije, stanja nekretnine, kvadrat blizu mora u Crnoj Gori može da košta od oko 700 do preko 3.000 evra.

Prema nezvaničnim procenama, na crnogorskom primorju svaki treći klijent agencija za promet nekretninama je iz Srbije. Kupuju ih bukvalno svi – od poslovnih ljudi, estrade, do običnih građana koji žele da imaju svoj kutak za odmor, negde gde znanje stranog jezika nije potrebno i gde su, manje ili više, na svom terenu.

Najviše cifre i najveća potražnja je u najaktivnijem mestu u Crnoj Gori – u Budvi.

Stanovi u Budvi su godinama unazad najtraženiji, a u ponudi ima nekretnina po ceni od nekoliko stotina hiljada evra. To, međutim, ne znači da je stan u ovom gradu nedostupan i za one sa relativno prosečnim standardom, jer se kvadrat može naći i po ceni od 1.200 evra po kvadratu.

Stanovi u Budvi, Bečićima, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, koji su ujedno i najtraženija mesta u Crnoj Gori.

Ono što je dobra strana kupovine nekretnina u Crnoj Gori jeste papirologija, jer papiri za strance nisu problem. Za formiranje vlasništva nad nekretninom dovoljan je samo pasoš. Kad se sve sabere, čitava procedura oko kupoprodaje u Crnoj Gori, stranom državljaninu, fizičkom ili pravnom licu, oduzima samo dan-dva. Možete da urgirate i za bržu proceduru. To košta, ali je priuštivo.

Agencijske usluge se kreću do tri odsto od ukupne kupoprodajne cene nekretnine. Srpski državljani su oslobođeni troška na ime prevoda dokumenata kupoprodaje na strani jezik, za šta je inače potrebno izdvojiti oko 20 evra po jednoj strani.

Ako angažujete advokata i to je stavka koja otprilike može da košta oko 300 evra, a računajte i na taksu registracije ugovora o vlasništvu koja se kreće u rasponu od 90 do 300 evra.

Porezi se dele na one koje plaćate odmah i klasičan porez na imovinu. Kada je reč o samoj kupoprodaji, porez za proceduru iznosi tri odsto, dok su novčani troškovi za registraciju pogodbe u opštinskom sudu i sređivanje dokumenata u katastru do 100 evra. Godišnji porez na imovinu varira od 0,08 odsto do 0,8 procenata. Ova stavka zavisi od cene i lokacije nekretnine.

Ono što bi kupci trebalo da znaju, jeste da ih nekretnina kandiduje i za državljanstvo. Odnosno, kupovina nekretnine predstavlja zakonski osnov za dobijanje ličnih isprava za strance. To, naravno, ne može odmah, nego posle pet godina. Tada strani vlasnik ima pravo da podnese zahtev za dobijanje državljanstva.

(Telegraf Biznis/Halo oglasi)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Golub

    29. jun 2019 | 14:44

    A sve pljujete Crnu Goru, sve terate Milogorce iz Srbije, a koliko vidim okupirate Crnu Goru na 3 meseca paradajz sendvic turisti. Ja sam se makar zakleo da tamo vise nikad, nego u Grcku, a vi pljujete pa lizete.

  • @Laki

    29. jun 2019 | 17:11

    Moj izbor je Grčka. Kućica na ostrvu. Kome nije jasno nema mu pomoći.

  • Peki

    29. jun 2019 | 16:58

    Niti bio niti cu vam kada otici

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>