• 0
 ≫ 

Zlatni kavez: Selo bogataša stanovnicima oduzima sve ako se odsele

 ≫ 

Na bankarskim računima meštani nemaju ispod 143 hiljade dolara i svi žive u vilama

  • 0

Huaksi je nekada bilo siromašno selo. Sada je najbogatije selo koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva.

Smešteno u kineskoj pokrajini Jiangsu, selo Huaksi sadrži neboder na 72 sprata, tematski park, obilje luksuznih vila i nebo kojim kruže helikopteri. Selo broji oko 2000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankarskim računima meštani nemaju ispod 143 hiljade dolara i svi žive u vilama. S toga, selo opravdano nosi naziv "Selo bogataša”.

Za život u izobilju ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite selo, gubite sve što imate, piše National Geographic Srbija.

S obzirom na to da većina stanovnika radi 7 dana u nedelji, jedino gde mogu da potroše novac je njihovo selo, u kom ne postoje ni kafići ni klubovi. Javni saobraćaj odvija se vazdušnim putem – helikopterima, tako da su stanovnici sela Huaksi za svega nekoliko minuta u okolnim gradovima.

Poreklo bogatstva je nepoznato, a mediji u selo mogu da uđu jedino ako dobiju dozvolu. Zanimljivo je da je selo pre 30-ak godina bilo poput prosečnih kineskih sela, siromašno, sa svega 600 stanovnika. Poznato je da je u tom trenutku partijski zvaničnik Vu Renbao objavio plan koji će doneti prosperitet selu. Ubrzo je osnovano nekoliko firmi koje su zaposlile stanovnike i od njih stvorile bogataše.

(Telegraf Biznis/Bizlife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>