• 1

Postalo je "zarazno": Još jedan grad zamrzava cenu stanarina

Cene nekretnina skočile su u Parizu, po uzoru na zamajac i u drugim velikim evropskim gradovima usled rekordno niskih kamatnih stopa, dinamičnog privrednog rasta i uticaja web stranice Airbnb

  • 1

Gradske vlasti Pariza uvele su kontrolu cena iznajmljivanja stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prestonici.

Pre Pariza, gradske vlasti Berlina su početkom juna donele odluku da zamrznu stanarine na pet godina, počev od 2020. godine.

Cene nekretnina skočile su u Parizu, po uzoru na zamajac i u drugim velikim evropskim gradovima usled rekordno niskih kamatnih stopa, dinamičnog privrednog rasta i uticaja web stranice Airbnb za iznajmljivanje nekretnina za odmor, objašnjavaju stručnjaci, a prenosi portal "Lokal Frans".

Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja cena stanrina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariski gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć porodicama srednje klase.

Referentna stanarina biće određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi neće moći da se iznajmljuju po ceni koja bi bila viša za 20 posto od referentne, objasnio je Ian Brosa, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za stambenu politiku.

Procenjuje se da su cene zakupa u Parizu u poslednjih 15 godina porasle više od 50 posto.

Veliki gradovi širom Evrope i SAD uveli su niz mera kako bi zauzdali rast cena stambenih nekretnina, zbog kojeg sve više porodica iz niže i srednje klase napušta gradska jezgra.

Pojedini gradovi pokušavaju da strože regulišu poslovanje Airbnb-a, limitiranjem broja dana na koliko se stanovi mogu iznajmiti, a neki - poput Berlina i NJujorka - uvode ili proširuju kontrolu cena stanarina.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scarecrow

    3. jul 2019 | 15:29

    Ne znam za ostatak Srbije, ali koliko sam primetio kirija u Novom Sadu postaje skuplja cak i od Beograda. Beograd se gradio u "sirinu", pa ima mesta za sve, dok Novi Sad nije propratio "potraznju". Nista drugo mi nema smisla, ali su cene bezobrazne svakako. Neki nacin kontrolisanja se mora uvesti, jer kirije prestizu i minimalac, bez racuna...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>