• 7
 ≫ 

Kupci stanova u Srbiji moći će da prijave bahate agente za nekretnine

 ≫ 

Njihovo ponašanje odsad će uređivati Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nekretnina

  • 7

Skupština Privredne komore Srbije usvojila je Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nekretnina koji je važan za uređivanje međusobnih odnosa privrednika u oblasti posredovanja, smanjenju nedozvoljenog ponašanja, kao i učvršćivanju poverenja klijenata.

Kodeks je donet za grupaciju posrednika pri Privrednoj komori koja je reprezentativna jer ima 155 privrednih subjekata koji su članovi, a oni zapošljavaju preko 40 odsto radne snage koja se ovim poslom bavi na teritoriji Srbije, i pokrivaju 60-70 odsto tržišta.

- Kodeks je jako važan za međusobnu saradnju posrednika, pošto je priroda posla takva da su subjekti međusobno upućeni jedni na druge, i na saradnju u kupoprodaji ili izdavanju nepokretnosti, pošto jedan zastupa kupca a drugi prodavca i moraju da završe posao oko prodaje ili izdavanja nepokretnosti - kaže Nenad Ðorđević, zamenik predsednika grupacije, i dodaje da je i do sada poštovan kodeks donet 2012. godine.

Stambeni kredit

Odnosi između posrednika biće regulisani kodeksom Foto: Pixabay/Tumisu

On kaže da se Kodeksom uređuje odnos posrednika u ovom poslu prema korisnicima njihovih usluga i dodaje da je čitava oblast uređena na bolji način.

- Oni koji primenjuju etički kodeks imaju veće obaveze od kolega koji nisu potpisnici kodeksa niti članovi grupacije posrednika pri PKS tako da i za korisnike imaju viši nivo zaštite u odnosu na one koji kodeks nisu potpisali - ističe on.

Mića Ðoković, predsednik Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja i vlasnik Old Rojal nekretnina, kaže da je kodeks donet na osnovu sagledavanja tržišnih okolnosti i odraz je potrebe za samoregulativom.

- Hoćemo da izađemo u susret klijentima pre svega, i državi, a onda među sobom da se dogovorimo šta se sme a šta ne sme - kaže Ðoković i ocenjuje da će kodeks poboljšati situaciju na samom tržištu.

Kupovina, prodaja, stana, kuće, nekretnine, ključevi

Prodaja stanova preko interneta bila nedopustiva praksa sa stanovišta Zakona Foto: Profimedia/Onoky

On ističe da je prodaja stanova preko interneta bila nedopustiva praksa sa stanovišta Zakona o sprečavanju pranja novca kao i Zakona o posredovanju.

- Mi smo u obavezi da napravimo pisani ugovor između klijenata i nas, a to se ne može uraditi s nekim preko interneta koga niste videli i kome niste očitali ličnu kartu - kaže Ðoković i dodaje da se dešavalo i da se oglašavaju divlji, neregistrovani posrednici, kao i da stanovi iz oglasa u realnosti imaju manju površinu.

KOMISIJA ZADUŽENA ZA NADZOR NAD POŠTOVANJEM KODEKSA

On je dodao i da se radi na kategorizaciji po kojoj će stanovi koji ispunjavaju određene standarde imati ocene po kojoj će kupac znati i raspon cena nekretnine.

Ðoković kaže da je prednost koju kodeks pruža što to posrednik može da istakne prilikom oglašavanja, a postoji i obaveza da se istaknu i opšti uslovi poslovanja i cenovnik.

- Postoji mnogo stvari na koje mogu da se pozovu eventualno nezadovoljni klijenti, jer mi u suštini ne prodajemo stanove nego paket informacija od pronalaženja nekretnine, analize tržišta, pronalaženja najbolje prilike, organizacija ugovora kod notara i banke, uknjižbe i prenosa vlasništva kod komunalnih preduzeća što je kompletan paket i vrlo ozbiljan posao - objašnjava Ðoković i podseća da je kodeksom predviđena komisija kojoj nezadovoljni mogu podneti prijave.

Kupovina stana, prodaja nekretnina

Posrednici mogu da upute prijavu za neetičko ponašanje kolega Foto: Profimedia/BE&W

Kodeksom grupacija posrednika u prodaji i iznajmljivanju nekretnina dobija arbitražnu komisiju zaduženu za nadzor nad poštovanjem kodeksa.

- Posrednici mogu da upute prijavu za neetičko ponašanje kolega, a konačnu odluku donosi Sud časti Privredne komore Srbije - kaže Nenad Ðorđević.

Mića Ðoković ističe da postupak protiv posrednika uopšte nije bežnačajan jer može voditi ka suspenziji.

- Uopšte se ne treba sa tim igrati, moj savet svim posrednicima je da budu jako ozbiljni i oprezni i da ne brukaju ni sebe ni profesiju - rekao je Ðoković.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. jul 2019 | 10:11

    Kada sam htela da kupim stan preko agencije govorili su mi da je sve po papirima u redu. I zakazali kod notara a tamo haos. Notar nije dao da se kupi stan jer nema ni jedan papir a agencija rekla da je sve u redu. Ko drzi te agencije.. kako uopste rade...da li nhih neko kontrolise? To je zaista bio sok za nas.

  • Ivan

    6. jul 2019 | 09:29

    Te agencije uzimaju2% od onog sto prodaje nekretninu i jos 2%uzimaju od kupca to stvarno mnogo je za nikakav posao izadu 3 puta i gotovo.

  • Agentica

    6. jul 2019 | 11:06

    Kao prvo ako zakon kaze da moramo imati potpis kupca i uvid u licnu kartu kad mu pokazujemo stan onda to kupac koji besplatno gleda stan mora ispostovati. Onda sve ide kako treba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>