• 33
 ≫ 

Kirija u Beogradu skočila za 30 evra, u Subotici za 50 - zašto su drastično porasle stanarine?

 ≫ 

Cene iznajmljivanja stanova drastično su skočile u poslednjih nekoliko meseci

  • 33
Porasle kirije stanova

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ranijih godina, sa prvim letnjim mesecima, padala je i cena stanarine u Beogradu. Glavni razlog bio je odlazak studenata, kraj ispitnih rokova, i početak odmora, pa su mnogi koji su iznajmljivali stanove odlučivali da iste otkažu kako ih ne bi plaćali tokom letnjih meseci.

Ove godine, situacija je drugačija. Cene zakupa stana u prestonici je skočila, i izgleda, ne planira da stane.

To potvđuju i agenti za nekretnine u Beogradu ali i portali za oglašavanje stanova. Jedan od razloga što je kirija veća je i sve popularniji "stan na dan", i što se i pored uvođenja poreza, i dalje veći broj vlasnika odlučuje da ih prilagodi i izdaje turistima na dan ili dva. Isplativost je jasna. Pokazalo se da vlasnik takvog stana zaradi za sedam dana više, nego da ga iznajmljuje ceo mesec.

- Na sajtu 4zida.rs primećujemo da su u poslednjih godinu dana cene izdavanja nekretnina u izvesnom porastu, prema uzorku oglasa koji su bili aktivni kod nas. U 2018. godini da biste iznajmili garsonjeru u Beogradu putem našeg sajta, bilo vam je potrebno prosečno 190 evra, dok za nekretninu iste strukture ove godine treba izdvojiti 228 - kaže za Telegraf Biznis Nevena Savić, PR menadžer portala 4. zida.

Banka prodaja nekretnina

Foto: Shutterstock

Ukoliko uporedimo i prosečnu cenu za iznajmljivanje dvosobnog stana u prestonici – u prvoj polovini prošle godine oglašivači su prosečno tražili 395 evra za stanove, dok je u 2019. ta cifra skočila na 428 evra.

Kada je reč o trenutno najpopularnijoj opštini Novi Beograd, tamo je za iznajmljivanje jednosobnog stana u 2018. bilo potrebno u proseku 258 evra, a u istom periodu tekuće godine 279 evra.

Iz agencija nam kažu da je najverovatniji uzrok tome skok cena kvadrata u prodaji, što je ispratio i manji skok cena nekretnina za idavanje. Mada, oni kažu da u praksi njihovi klijenti u poslednje vreme često nivelišu cene, ukoliko duže vreme ne dođu do stanara.

Stanovi za izdavanje sve su skuplji posebno u velikim gradovima širom Srbije. Pristojan stan od 50 kvadrata koji su vlasnici do pre godinu dana izdavali po ceni od 250 evra danas je potrebno platiti bar 50 evra više. To govori i primer Subotice.

- Ono što saznajemo od našeg oglasnog odeljenja, koje je u stalnoj komunikaciji sa oglašivačima, na teritoriji Subotice, gde je i sedište naše firme, cene izdavanja skočile su okvirno za 30 posto. To možemo pripisati disbalansu ponude i tražnje, koji je nastao naglim razvojem industrijske zone u ovom gradu i velikim prilivom radne snage iz drugih gradova - kaže Savićeva.

(Vesna Bjelić)

VIDEO: Nebojša Dugalić o leks specijalisu: Podmetačina, a šta ćemo sa 10.000 € koje je banka meni uzela?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    11. jul 2019 | 10:29

    NIKO NE placa drzavi porez na izdavanje stana ama bas NIKO !!!

  • Rastko

    11. jul 2019 | 10:33

    ''Zaradio'' narod stanove i to SVE od plate i to skoro pa nikakve i mizerne ali se bogme radilo cak i prekovremeno ama spavala raja na poslu samo da bi stekla vise nego sto joj treba da komsije vide kako se i IMA i MOZE SVE u Srbiji.

  • Rastko

    11. jul 2019 | 10:55

    Dok je ovaca bice i vune.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>