• 0

Porez otkrio nove "gazde", skoro 300 zahteva za prijavu kapaciteta

Nedavno u Beogradu bilo svega 2,5 hiljade kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju

  • 0
Banka prodaja nekretnina Foto: Shutterstock

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je novi sistem paušalnog oporezivanja za građane koji pružaju usluge smeštaja već počeo da daje prve rezultate jer je širom Srbije pojačano interesovanje za prijavu kapaciteta u skladu sa novim propisima.

Ministar je skrenuo pažnju da su građani i od usvajanja Zakona o ugostiteljstvu početkom ove godine počeli da pokazuju veće interesovanje za kategorizaciju, navodeći kao primer Beograd u kome je u ovoj godini podneto oko 280 zahteva, od kojih je najveći broj onih koji se prvi put kategorišu.

On je podsetio da je do nedavno u Beogradu bilo svega 2,5 hiljade kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju.

Ljajić navodi da je od perioda primene novog sistema oporezivanja na Zlatiboru prijavljeno 35 novih zahteva za kategorizaciju, u Novom Sadu 74, a Vrnjačkoj banji 64 nova zahteva.

- Ovi podaci pokazuju da je uvođenje novog sistema oporezivanja već dalo konkretne rezultate, jer su ljudi shvatili da im se više isplati da rade u skladu sa zakonom nego u sivoj zoni - rekao je Ljajić.

Ljajić je izrazio nadu da će istim tempom i ostali vlasnici privatnog smeštaja prijaviti svoje kapacitete, jer je novi Zakon o ugostiteljstvu znatno olakšao poslovanje tako što im je omogućio da rade bez posrednika i da po jednostavnoj proceduri plaćaju tačno utvrđen godišnji iznos poreza po ležaju, kako kaže, u krajnje prihvatljivim iznosima.

Građani su, prema Ljajićevim rečima, shvatili da im je mnogo jednostavnije da plate od hiljadu do tri hiljade dinara poreza po ležaju godišnje, u zavisnosti od kategorije na kojoj se turistički objekat nalazi, nego da rizikuju da budu sankcionisani i da plaćaju kazne za bespravni rad, a koje su novim zakonom propisane i do 350 hiljada dinara.

Ljajić je rekao da će ove nove mere za relativno kratko vreme omogućiti da postoji i znatno realnija slika o poseti turista Srbiji jer će, kaže, izlaskom iz sive zone vlasnika smeštaja, po prvi put u statistici biti vidljivi i njihovi gosti.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>