• 3
 ≫ 

Rusi su trčali u ovu zemlju, kupovali stanove ne pitajući za cenu - sad mole da ih nekome prodaju

 ≫ 

Rusi više ne kupuju stanove u Letoniji. Naprotiv, oni pokušavaju sada da ih prodaju. Bar nekome.

  • 3
letonija Foto: Pixabay

Nekada popularni turistički grad Jurmala više nikoga ne zanima, kažu posrednici i trgovci nekretninama. U međuvremenu, još 2013. godine, Rusi su aktivno ulagali u letonijske nekretnine u zamenu za boravišnu dozvolu.

- Stanovi u Letoniji više ne zanimaju Ruse. Ako se uporedi broj kupaca od 2013, možemo reći da sada praktično nema naših sunarodnika koji bi želeli da kupe stanove ovde - kaže Georgi Kačazov, partner u Trania.

- Danas, ako tamo i kupuju nekretnine, onda je to zato što ti ljudi vole Letoniju, a ne kao što je to bilo onda kada su se masovno kupovale nekretnine u toj zemlji -

Većina Rusa pokušava, naprotiv, da proda, a ne da kupi stanove u toj zemlji, ukazuje Igor Indriksons, menadžer za nekretnine.

Rusi shvataju da su cene, na primer, u Jurmali "naduvane".

- Po tim cenama Jurmala nije potrebna nikome na svetu. Čak ni za pola cene ili trećinu. U svetu, za ovaj region niko ne zna. Malo je verovatno da će Nemac ili Norvežanin kupiti kuću u Jurmali. Rusi pokušavaju da prodaju svoju imovinu, ali, kome se onda sada može prodati? -opet možda Rusima, ali to više "ne pije vodu", rekao je iztvor Gazeta.ru.

Prilično je teško izračunati koliko Rusa u Letoniji još uvek kupuje nekretnine. Vlasti u Letoniji ne objavljuju otvorenu statistiku o nacionalnosti kupaca imovine.

Ali jasno je da, ako ih je ranije bilo na hiljade, i koji su uglavnom tako kupovali pasoše, sada je to manje od desetine godišnje, napominje list.

Samo 47 Rusa je u poslednjih godinu dana zatražilo “zlatnu vizu” za Letoniju - to jeste, kupili su stanove po ceni većoj od 250.000 evra.

Postoji nekoliko razloga zašto su se Rusi oprostili od tamošnjih nekretnina.

ZAŠTO SU UOPŠTE HRLILI TAMO?

Prvi je ekonomska kriza u Rusiji. Cene nekretnina u Letoniji su u evrima, a situacija sa kursom rublje nije toliko povoljna za takve transakcije. Međutim, drugi i glavni razlog je pogoršanje bilateralnih odnosa i kasnije pooštravanje kupovine nekretnina u zemlji.

Dakle, ranije je to bilo "sigurno utočište" za Ruse. Rusi su dobili relativno jeftino stanovanje - na primer, stanovi u Rigi su se nekada prodavali za 20 hiljada evra, dok u Moskvi nisu mogli ni da kupe sobu za takav iznos - i došli su u zemlju praktično bez jezičke barijere.

Druge prednosti kupovine nekretnina koje su nekada privlačile Ruse bile su relativna blizina i more, koje Rusi toliko vole.

VIDEO: Letonska seks bomba na ulicama Rige svira violinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    29. jul 2019 | 16:45

    Tako će i u Crnoj gori

  • miro

    29. jul 2019 | 17:10

    To,ika Rusija toliko mora i mozes da napravis tri puta jeftiniju i lepsu kucu noego u Crnoj gori Estoniji i td.Ko ima pare sto pre iznosi iz Rusije zakon nikakav nije ni cudo jos su pod post kumunistickim jarmom

  • Kiza

    29. jul 2019 | 17:18

    To su uradili i u Bugarskoj i u Grckoj a i u CG

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>