• 6

Počela izgradnja 548 stanova za "bezbednjake" u Novom Sadu, sav materijal biće "Made in Serbia"

Cena po kojoj će stanove moći da kupe je 500 evra po kvadratu, bez PDV-a

  • 6
Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Foto: VLADA SRBIJE

U Novom Sadu danas je počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a kamen temeljac su položili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Stanovi se grade u novosadskom naselju Jugovićevo, a postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.

U prvoj fazi, biće izgrađeno 548 stanova, u koje će, prema najavama, pripadnici policije, vojske, BIA i ostalih službi bezbednosti, početi da se useljavaju krajem 2020. godine.

Cena po kojoj će stanove moći da kupe je 500 evra po kvadratu, bez PDV-a.

U drugoj fazi, biće izgrađeno 1.472 stana.

Izgradnja stanova u Novom Sadu deo je projekta koji je proglašen za projekat od nacionalnog značaja.

U okviru prve faze projekta stanovi će, pored Novog Sada biti izgrađeni i u Vranju, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

BRNABIĆ: VODIMO POLITIKU DELA, A NE REČI

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Novom Sadu, gde je počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, da je to način da se izrazi zahvalnost ljudima koji svaki dan stavljaju svoje živote u opasnost, da bi životi ostalih građana bili mirni i bezbedni.

Brnabić je istakla da projekat izgradnje stanova govori i o tome da vlada veliki akcenat stavlja na domaću građevinsku industriju.

Premijerka je istakla da na tokom gradnje, najmanje 80 odsto materijala mora da bude domaćeg porekla.

- Velika zahvalnost domaćim građevinskim kompanijama koje se javljaju na tendere, veruju vladi, veruju da poslovi nisu namešteni za nekog, takmiče se i postižemo da domaće kompanije dobijaju ove poslove - rekla je Brnabić.

Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Brnabić u Novom Sadu - Foto: VLADA SRBIJE

Ona je navela da za 29 godina nije bilo boljeg vremena nego u poslednje dve-tri godine, što je, ističe, pokazatelj sve jače ekonomije Srbije, sve jačeg budžeta, a sve zahvaljujući reformama koje je pokrenula vlada čiji je premijer bio Aleksandar Vučić 2014. godine.

- Zahvaljujući tim reformama imamo novac da uložimo u ovo. Da vodimo politiku dela, a ne reči - naglasila je premijerka.

Premijerka je istakla da je izgradnja stanova u Novom Sadu jedan u nizu značajnih projekata na koje je ponosna, među kojima je posebno istakla izgradnju i rekonstrukciju Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i izgradnju Insituta Biosens.

Ona je rekla da je 2. septembar rok za dostavljanje ponuda za izgradnju KCV i pozvala sve kompanije da učestvuju na tenderu.

Takođe, napomenula je da je izgradnja Biosens isntitua veliki projekat koji stavlja Novi Sad na svetsku mapu izvrsnosti, digitalizacije i informacionih tehnologija.

- Zahvaljujući tome Novi Sad će biti jedan od samo 10 evropskih centara izvrsnosti. U samom smo vrhu, a to je naša pamet - rekla je Brnabić i dodala da Srbija i EU ulažu zajedno 28 miliona u taj projekat.

- Imamo čemu da se radujemo i ponosimo. Idemo svi zajedno napred dalje, a ovo je jedan u nizu važnih projekata - zaključila je Brnabić.

Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Brnabić u Novom Sadu - Foto: VLADA SRBIJE

SAV MATERIJAL ZA IZGRADNJU STANOVA - "MADE IN SERBIA"

- Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu i celoj Srbiji, način je da država kaže "hvala" za sve što vojnici, policajci i "bezbednjaci" rade - poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i navela da je posebno ponosna što će domaće kompanije graditi stanove sa materijalom iz Srbije.

Mihajlovićeva je na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu navela da je to peti grad u kojem počinje izgradnja stanova za vojnike, policajce i "bezbednjake".

- Za sve one koji su brinuli i čuvali Srbiju, mislim da je sada red da mi brinemo o njima. To je zaista naš način da kažemo ''hvala'' za sve što ste radili prethodnih decenija, što sada radite i što će raditi u budućnosti - rekla je Mihajlović.

Kao resorni ministar, kaže, posebno je ponosna na to što stanove grade domaće kompanije iz Novog Sada, što će se kortistiti materijali srpskog porekla.

Takođe, istakla je Mihajlović, veoma je ponosna što su svi nadležni danas zajedno na polaganju kamena temeljca.

- Kada smo svi zajedno, imamo i uspeha i ovakve stanove možemo da gradimo - zaključila je Mihajlović.

Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Mihajlović u Novom Sadu - Foto: VLADA SRBIJE

"KRUNA SVEGA ŠTO RADIMO PRETHODNIH GODINA"

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je, na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti u Novom Sadu, da je danas lep dan, jer se konačno, na pravi način kruniše sve što se radi prethodnih godina, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučić.

Stefanović je rekao da se na ovaj način izražava zahvalnost ljudima od kojih se traži da rizikuju svoje živote, da brane otadžbinu, da na ulici brane našu slobodu.

- Nabavili smo nove uniforme, opremu, nova vozila, povećali plate i sada uradili ono što je najvažnije za njih i njihove porodice - obezbeđujemo im po povoljnim uslovima krov nad glavom - rekao je Stefanović.

On je zahvalio svim pripadnicima vojske, policije i ostalih službi na svemu što su uradili zemlju.

Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Stefanović u Novom Sadu - Foto: VLADA SRBIJE

"FANTASTIČNA VEST"

- Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu je fantastična vest za Srbiju, Vojvodinu i Novi Sad - poručio je danas gradonačelnik tog grada Igor Mirović.

Mirović je na polaganju kamena temeljca u naselju Jugovićevo rekao da će tu biti izgrađeno 542 stana, a potom još 1.500 stanova u Novom Sadu.

- Uskoro će početi izgradnja i u Sremskoj Mitrovici. Pripremili smo projektnu dokumentaciju i za rekonstrukciju policijske stanice u Novom Sadu, u šta će biti uloženo 400 miliona dinara - rekao je Mirović.

On je istakao da je taj projekat veoma značajan i za razvoj građevinarstva i stanogradnje u Novom Sadu i Vojvodini.

Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Brnabić i Mirović u Novom Sadu - Foto: VLADA SRBIJE

"PODIŽEMO MODERNO NASELJE"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je danas, povodom polaganja kamena temeljca u naselju Jugovićevo, da će to biti moderno naselje sa svim propratnim sadržajem.

Vučević je izrazio veliko zadovljstvo što Novi Sad ima mogućnost kao grad da bude partner državi na ovako značajnom projektu.

Kazao je da je ponosan i srećan što je projekat koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio pre više od godinu dana kreće sada u realizaciju i u Novom Sadu.

- Mi kao grad učinićemo sve da ovo bude jedno moderno, lepo opremljeno naselje, prijatno za žvot. Neće biti geto, niti socijalni stanovi, već moderni objekti sa svim propratnim sadržajem - objasnio je Vučević.

Novi Sad, Ana Brnabić, Kamen temeljac za stanove pripadnika bezbednosti Vučević sa članovima Vlade Srbije u Novom Sadu - Foto: VLADA SRBIJE

Rekao je da će se na ovom mestu graditi i obdanište, nova osnovna škola, ali i novi atletski centar.

- Promenićemo „krvnu sliku“ ovog dela grada. Konačno imamo mogućnost da sve unapred predvidimo, kao što se pre četiri decenije radilo - objasnio je Vučević.

Istakao je da su ti stanovi najmanje što je mogli da se učinimo za pripadnike službi bezbednosti za sve što du radili u teškim i mirnodopskim godinama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    7. avgust 2019 | 14:12

    Господо новинари молим вас да испитате и објавите хоће и обичан војник (који у војсци ради преко 20 година) имати право да купи стан или ће га држава пустити низ воду. Ово је битно јер нам много људи напушта војску. Рад на одређено време је поражавајући нарочито за државни буџет. Нека војска објави колико коштају испаљени пројектили једног тенкисте током обуке и онда тај војник напусти и војску и државу. Улудо потрошене паре нит је човек у служби нит је у резервном саставу.

  • Mijo

    7. avgust 2019 | 13:37

    Svaka čast bezbednjacima,ali stanove treba graditi pod jednakim uslovima za sve građane Srbije.

  • Sandra

    7. avgust 2019 | 15:27

    A sta je sa Beogradom?Obecanje ludom radovanje!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>