• 9

Kanađanin tuži Hrvatsku zbog odmarališta Srbije na Jadranu: Traži odštetu od 200 miliona evra

On se poziva to da je povređen sporazum između hrvatske i kanadske vlade o podsticanju i zaštiti ulaganja

  • 9
Hrvatska, Split, novac, evri Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Kanadski državljanin Hakon Korsgard kupio je ili dobio cesijom nekretnine na Jadranu koje su nekada gradile ili koristile srpske kompanije, a sada traži odštetu od 200 miliona evra od Hrvatske koja je te nekretnine proglasila svojim vlasništvom 1992. godine.

Iako su države nastale raspadom bivše Jugoslavije 2004. godine sklopile Sporazum o sukcesiji, kojima je trebalo da reše imovinska pitanja, ni 28 godina nakon raspada bivše države i 15 godina nakon potpisivanja sporazuma, još nije rešeno pitanje imovine koje su na teritoriji jedne države imale kompanije iz druge države, piše riječki Novi list.

Uz brojne tužbe kompanija iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje domaći sudovi odbijaju, Hrvatska je sada suočena i sa arbitražnom tužbom kanadskog državljanina Hakona Korsgarda koji se poziva na to da je povređen sporazum između hrvatske i kanadske vlade o podsticanju i zaštiti ulaganja.

Korsgard traži odštetu, jer mu nije omogućeno sticanje prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj koje su ranije bile društveno vlasništvo sa pravom korištenja društvenih poduzeća iz Republike Srbije, a prema stanju vlasništva na dan 8. oktobra 1991.

dalmacija, dubrovnik, hrvatska, plaza, more Kanađanin traži odštetu od 200 miliona evra Foto: Pixabay/Ilustracija

- U ovom postupku osporeno je da bi tužitelj izvršio ulaganje u Hrvatsku i istaknuto da se vlasnička prava ne mogu sticati direktno na temelju Sporazuma o sukcesiji, Aneksu G, jer arbitražna klauzula prema UNCITRAL-u u odnosu na nadležnost arbitraže, ne pokriva pitanja sukcesije - navodi se u izveštaju DORH-a.

Inače, Hakon Korsgard je vlasnik trgovačkih društava "Recap International LLP", sa sedištem u Londonu i "Olympia Holding AS", sa sedištem u Oslu, koja su osnovala podružnice u Hrvatskoj.

DORH nije precizirao o kojim se tačno nekretninama radi, već je samo naveo da se radi o nekretninama na jadranskoj obali koje su bile u društvenom vlasništvu sa pravom korišćenja društvenih preduzeća iz bivše Socijalističke Republike Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kanada

    10. avgust 2019 | 10:34

    Početak kraja ndh

  • oxo

    10. avgust 2019 | 11:33

    ahahah srbi ga prevarili. Nema ništa od te tužbe.

  • Zmaj.

    10. avgust 2019 | 16:27

    'rvatska je donijela takve zakone da je prisvojila odmarališta svih preduzeća iz bivše SFRJ mada joj je vraćeno sve što su imali u BiH. Pljačka i otimačina zemlje koja ko'fol propagira "evropske vrijednosti".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>