• 5

Stanari nezadovoljni upravnicima zgrada, da li je ovo rešenje?

"Predsednik iz sopstvenih redova"

  • 5

Dosadašnja iskustva sa funkcijom profesionalnog upravnika pokazuju da stanarima uglavnom nisu jasne stavke navedene u računima koje im oni isporučuju za usluge, piše u analizi koju je objavio portal Demostat.

Kućnim savetima je bolje rešenje da izaberu predsednika iz svojih redova jer je to daleko jeftinija i delotvornija opcija, ocenjuju eksperti u izjavama za taj portal.

- Naš mentalitet nije takav da bi takva vrsta upravljanja zgradama u Srbiji bila održiva. U razvijenim zemljama funkcija profesionalnog upravnika ima svoju primenu i značaj, međutim, kod nas je situacija sasvim drugačija - rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On je ocenio da je stanarima daleko isplativije i bolje da nađu predsednika kućnog saveta iz svojih redova jer će na taj način i troškovi održavanja zgrade u kojoj žive biti niži.

- Ako želi da popravi status i da poboljša usluge profesionalnih upravnika država mora da donese niz propisa kojima bi bila jasno definisana uloga i obaveze kako profesionalnih upravnika - naveo je Savić.

Nesporazumi i nerazumevanje u upravljanju zgradama dovode i do incidenata, ukazao je Demostat.

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    14. avgust 2019 | 17:00

    10 stanova po spratu x 10 spratova = 100 stanova x 500 din =50 000 din,a ne radis nista ocu i ja da budem upravnik.

  • Kole

    14. avgust 2019 | 17:28

    Dosta je i trajalo obzirom da se to moglo predpostaviti još kod donošenja zakona. Jbg kod nas sve na brzinu i kuso.

  • Dragan

    14. avgust 2019 | 18:04

    U mojoj zgradi sa 25 stanova već smo promenili jednog upravnika SZ ( nadoknada 100,00 dinara) i dobili prinudnog (nadoknada 197,00 din). Dosadašnje iskustvo pokazalo je da cena usluge upravnika nije najveći problem. Meni su predlagali da se prihvatim funkcije upravnika iz redova stanara, ali poznavajući strukturu i mentalitet vlasnika stanova i stanara u mojoj zgradi, ne postoji visina nadoknade za koju bih prihvatio obavljanje ove funkcije. Ukratko, upravnik iz redova stanara je nemoguća misija. Jedina pozitivna promena od dobijanja upravnika SZ je da je povećana uplata zajedničkih troškova zgrade zbog usmeravanja plaćanja preko računa JKP Objedinjena Naplata Niš.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>