• 19
 ≫ 

Hiljade kvadrata srpskih odmarališta na crnogorskom primorju zvrje prazno, a vrede milione!

 ≫ 

Odmarališta su odavno napuštena, zauzimaju atraktivne lokacije na kojima, ako ništa drugo, može da se skine bar porez

 • 19
Prazna odmaralista u Crnoj gori Foto ilustracija: Telegraf/Pixabay

Još jedna sezona prolazi, a naša brojna odmarališta na Jadranu zvrje prazna, neiskorišćena. Tako su nam zarobljeni milioni, a profit koji je mogao da bude zarađen, otišao je u nepovrat.

Koliko tačno vredi imovina imovina srpskih preduzeća i njihovih odmarališta u Crnoj Gori niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da tvrdi. Ni Direkcija za imovinu nam nije dala odgovor na to pitanje.

Postoje samo procene da ona više od sto miliona evra ali i to se odavno uzima kao jedini podatak i oni upućeni u nekretnine će vam reći da je reč o značajno većem iznosu.

Da je vreme odavno došlo se da to pitanje reši pomene se s vremena na vreme, ali sada možda natera i porez koji crnogorske vlasti planiraju da uvedu na objekte koji se ne koriste. Prema prvim procenama, on bi mogao da bude drakonski.

Odmarališta velikih srpskih preduzeća iz prošlih vremena, kao i hoteli s više hiljada kreveta, koji su nekada bili moderni, danas su u Crnoj Gori zapušteni, malo održavani i koriste se samo tri letnja meseca u godini ili čekaju privatizaciju.

Da se na budvanskoj rivijeri krije naše pravo malo bogatstvo, procena je i PKS.

Igalo Foto: Wikipedia/Klackalica

Hotelski kompleks EPS i "Epstursa", uz samu Slovensku plažu u Budvi, ispod rta Zavala, na kome je niklo elitno naselje Dukljanski vrtovi, spada u najvrednije lokacije koje Srbija ima uz more. Zauzima 25.000 kvadratnih metara na kome je još pre pet decenija sagrađen hotel "Park" koji raspolaže sa 300 kreveta i kategorisan je sa dve zvezdice.

Malo dalje, u naselju Podkošljun, u vlasništvu iste firme je 16 vila koje počivaju na 15.000 kvadratnih metara. Ukupno svi objekti imaju oko 1.000 ležaja.

Na mestu gde se nalazi "Park" predviđena je gradnja hotelskog kompleksa sa 800 kreveta, bogatim pratećim sadržajima. Hotel bi imao sedam spratova, a kompleks ukupno 90.000 kvadrata. Opština Budva za takve objekte, kako je obećano, neće naplaćivati komunalije.

Na izuzetnim lokacijama su hotel "Šumadija" u Bečićima koji je na površini od 13.000 kvadrata, hotel "Beograd" takođe u Bečićima koji je u vlasništvu MUP Srbije, "Vrmac" Prčanj, deo Instituta za rehabilitaciju Beograd, sa 179 soba. Država Srbija imala je deo vlasništva u Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu.

Narodna Banka Srbije u Budvi ima šest objekata na 128 kvadrata i u Igalu tri objekta površine 81 kvadratni metar.

Srbija je od prodaje dela kompleksa "Ineks Zlatna obala” u Sutomoru zaradila 11,7 miliona evra, ali je ostalo još mnogo hotela i odmarališta preduzeća koja čekaju da budu prodata ili da se u njih dodatno uloži da bi mogla pristojno da se koriste.

Čak je 2012. godine formirana i Komisija koja je trebalo da popiše srpske nekretnine u Crnoj Gori, ali ni ona ništa nije uradila, tako da nema preciznog spiska pa se i ne zna šta je tačno "naše".

VIDEO Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bane

  14. avgust 2019 | 21:33

  A oni su rusima ladno poklonili i hotele!!!! Dal je moguce da niko nece odgovarati za pljacku gradjana Srbije!??? Ovo bre nema ni u Somaliji. Naftna industrija poklonjena za 400 miliona... ako smo i toliko dobili. Aloooo breee samo 400 benziskih pumpi su imali, a gde je ostalo..Pa ovu drzavu treba rasturiti.

 • Ccc

  14. avgust 2019 | 17:47

  Mudri Crnogorci ,kako napisaste drakonski porez će progutati imovinu i eto njima srpskih hotela na dlanu.Naši hoteli u njihovoj drzavi ,vuk pojeo magarca a onaj ko je mudar u ovom slučaju oni maste brk.

 • mima

  15. avgust 2019 | 11:59

  stvarno ti je izjava sramna od cega ste vi jadni gradili odmaralisa poznati se kao,lenj narod i sklon kriminalnim radnjama, svaka cast ima i izuzetaka ali njih je manje, vas je vise

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>