• 1
 ≫ 

Švajcarci dali milion franaka za pet opština u Srbiji - evo ko su "srećni dobitnici"

 ≫ 

Nagrađene opštine će novac uložiti u lokalne projekte za koje građani budu glasali

  • 1

 U okviru programa "Reforma poreza na imovinu" danas je uručeno milion švajcarskih franaka opštinama Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor koje su se u konkurenciji 44 opština pokazale kao najbolje u naplati poreza na imovinu.

Nagrađene opštine će novac uložiti u lokalne projekte za koje građani budu glasali.

Čekove je predstavnicima opština uručio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da je zahvaljujući tom programu u 44 opštine evidentirano više od 100.000 nepokretnosti građana koje, iz nekog razloga, nisu bile notirane u poreskoj evidenciji.

- Važno je da evidencija imovine bude tačna i poklapa se sa stanjem na terenu, jer je porez na imovinu izvorni prihod opština i gradova koji ostaje lokalnim samoupravama, a od tog prihoda se dalje finansiraju izgradnja i rad vrtića, plate vastpitačica, škole, kultura i sport, vodovod i kanalizacija - naveo je Ružić.

Dodela nagrada opštinama, porez Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, prihodi od poreza na imovinu rastu iz godine u godinu, a najvećim delom i zbog popisivanja nekretnina građana.

- U 2017. naplata poreza je bila 45, dok je u 2018. iznosila skoro 50 milijardi dinara. Opštine koje su učestvovale u projektu naplatile su pet milijardi dinara više i na taj način obezbedile još novca za finansiranje onoga što je građanima potrebno - istakao je Ružić.

Kazao je da je program uticao na stvaranje "uprave po meri svih građana", koja je, je podsetio je, i cilj reforme javne uprave.

Direktorka Švajcarske kancelarije u Srbiji Ursula Lojbli kazala je da je Švajcarska u taj program uložila šest miliona franaka za podsticaj 44 opštine u Srbiji da vredno rade kako bi proširili obuhvat naplate poreza na imovinu.

Istakla je da je kroz program posao dobilo i 325 popisivača koji su proveravali da li se stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu.

Dodala je da je to od velikog značaja za lokalne samouprave, jer na taj način ojačavaju finansijsku autonomiju i imaju slobodu da ulažu u projekte koje žele građani.

Tokom prve godine ovog pograma, 44 lokalne samuprave skupile su dodatnih dva miliona evra od poreza na imovinu što je dva i po puta više nego što je investirano u program.

Pet najuspešnijih opština podeliće bespovratni fond od milion švajcarskih franaka, na taj način što će prva opština, Mali Zvornik, dobiti 400.000 franaka, druga, Gornji Milanovac, 300.000 franaka, treća, Apatin, 150.000 franaka, za četvrto mesto koje je pripalo Ljuboviji opredeljeno je 100.000 franaka, a za peto mesto, Bor, 50.000 franaka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раша

    28. avgust 2019 | 14:53

    Грађани Горњег Милановца су изгласали и добили Нивеа игралиште бесплатно али ово руководство већ 4 месеца није у стању да потпише уговор и обезбеди локацију. Само за пројекте где могу да се огребу се толико труде.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>