• 2
 ≫ 

Nemci prate trend: Nude mesec dana besplatnog boravka, samo da dođete

 ≫ 

Mesec dana potpuno besplatnog boravka – plan je kojim nemački grad Gerlic planira privući nove građane.

  • 2

Smešten u saveznoj državi Saksa na samoj granici s Poljskom, ovaj gradić sa svega 56.400 stanovnika odlučio je da, po uzoru na ostale evropske gradove, Nemcima, ali i stranim državljanima ponudi svoju verziju popularnih podsticaja za preseljenje.

Uz osigurani plaćeni smeštaj koji potencijalnim kandidatima nude na period od mesec dana, grad od njih ne traži ništa zauzvrat. Tačnije, ako nakon mesec dana odluče da se odsele, oni to slobodno mogu učiniti bez vraćanja uloženih sredstava.

 

Iako Gerlic zbog očuvanog istorijskog jezgra godišnje poseti više od 140.000 turista, još od pada Berlinskog zida grad muku muči sa iseljavanjem stanovništva.

S obzirom na to da je grad već započeo s novim projektom, kako navodi Gardijan, iz gradske uprave su poručili da su do sada primili već 150 prijava. Od toga je čak dve trećine stiglo iz većih nemačkih gradova, dok su ostale pristigle iz susednih zemalja.

Osim evropskih, vlasti su primile i nekoliko prijava iz SAD.

Inače, u poslednjih godinu dana sličnom praksom privlačenja stanovnika koristio se veliki broj gradova u Italiji, Grčkoj, Kanadi, ali i Turskoj.

Za ovakvim trendom ne zaostaju ni gradovi u SAD. Jedan grad u saveznoj državi Oklahoma stručnjacima za ICT biznis za preseljenje nudi čak 10.000 dolara.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đura

    27. septembar 2019 | 11:01

    Pa šta čekamo?Ajmo!

  • Mako

    28. septembar 2019 | 12:21

    Pa imaju migrante i kada daju Albancima bezvizni režim , svi će im doći tamo .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>