• 2

Berlin otkupio 6.000 stanova da smanji pritisak na tržište: Cene drastično porasle

Cene nekretnina i stanarina u Berlinu su poslednjih godina doživele nagli rast, a stanje je posebno kritično u segmentu socijalnih stanova

  • 2
Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Grad Berlin otkupio je preko 6.000 stanova od fonda za nekretnine "Ado Propertis" iz Luksemburga, kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova.

Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u posleratnom razdoblju, koje je ovaj fond kupio 2015. godine, a grad ih sada vraća u nameri da smanji pritisak na sve skupljem tržištu stanova.

- Kupovinom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekat povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina - rekla je senatorka Berlina zadužena za stanogradnju Katrin Lompšer i dodala da greške nastale prodajom državnih stanova ne mogu da isprave, ali da mogu da garantuju da stanarine neće rasti.

Cene nekretnina i stanarina u Berlinu su poslednjih godina doživele nagli rast, a stanje je posebno kritično u segmentu socijalnih stanova, preneo je B92.net.

Predstavnici desne, populističke Alternative za Nemačku (AfD) kritikovali su otkup stanova.

Berlin, Nemacka

Cena kvadratkog metra prošle godine iznosila 4.000 evra Foto: Pixabay

- To je bačen novac. Time nije izgrađen ni jedan novi stan. Potrebna nam je stanogradnja, a ne nacionalizacija - saopštio je AfD.

Porast cena stanova najviše se oseća u Berlinu. Naime, 2011. godine, cena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 evra, a 2018. 4.000 evra, piše Jutarnji list.

Prema procenama nemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina, godišnje bi trebalo da se izgradi 350.000 do 400.000 novih stanova, ali je prošle godine izgrađeno tek oko 280.000.

Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbeglica iz siromašnijih delova Evropske unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    28. septembar 2019 | 09:08

    Da je naslov bio,''Beograd otkupio 6000 stanova''...sad bi komentari bili,''Vlast krade'',''Neko se iz vlasti ugradjuje''...i slično,ovako...to nije vest,to je normalno,jer je to Berlin.

  • Djuka

    28. septembar 2019 | 10:03

    Berlin je te stanove prodao investitorimu iz Stutgarta, koji je "očistio" stanove od socijalnih slučaja. Sada je okupio te stanove da useli radnike sa svojim porodicama. A socijalni slučaji su premestili na druga mesta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>