• 9
 ≫ 

Selo jeftinije od stana u Beogradu: Hektar kod Leskovca košta 1.000 evra, a oko Bojnika 100

 ≫ 

Jedan ar u naseljima Ančiki i Bobište, delu Vaskovog naselja, ili u Vinarcu, Stopanju i Sinkovcu kreće se do 100 evra

  • 9
Macva, selo, kotao kazan za pecenje rakije, rakija, Srbija

Foto: Telegraf

Verovali ili ne, za 200.000 evra koliko u centru Beogradu košta jedan prosečan stan od 70 kvadrata, možete da kupite celo selo u blizini Leskovca, tri do četiri sela iznad Lebana ili 10 do 15 sela ispod Radan planine.

Jer dok hektar plodne zemlje u Vojvodini košta i do 10.000 evra, u selima u blizini Leskovca se kreće do 1.000 evra, a oko Bojnika se prodaje i za 100 evra. Najskuplje oranice su u okolini Stajkovca, ali samo one "sigurne" koje su već pod plastenicima i duplo su skuplje nego u ostalim delovima leskovačkog kraja.

- Cena obradivih površina je drastično pala. Često kupce više košta prenos kod notara, nego sama zemlja koju su kupili - kaže za "Kurir" Ljubiša Nikolić, agent za nekretnine iz Leskovca.

Leskovački poljoprivrednici zemlju ne cene po kvalitetu, već po lokalitetu na kojem se nalazi. - Tako jedan ar u naseljima Ančiki i Bobište, delu Vaskovog naselja, ili u Vinarcu, Stopanju i Sinkovcu kreće se do 100 evra. Naravno, zavisi i koja je klasa zemljišta, da li je pored reke, da li je obrađivana ili ne. Sve što je udaljenije, poput Navalina, Zagužana i sličnih lokacija tu se ar kreće od 40 do 60 evra. Ako kupujete zemlju u Bojniku, više će da vas košta notar nego sama zemlja - tvrdi Nikolić.

Čak se i kuće s okućnicama u većini krajeva naše zemlje prodaju za bagatelu. Tako recimo hektar zemlje u okolini Vranja košta 1.500 evra.

I pored niske cene, promet nekretnina na selu poslednjih nekoliko godina opao je za trećinu, pa se solidno očuvana kuća sa okućnicom, u okolini Grdelice može kupiti za 5.000 evra. Ovo važi za kuće koje us relativno blizu glavnih saobraćajnica, dok za one u malo udaljenijim krajevima niko i ne pita. Svaka druga kuća u mnogim selima je napuštena i prepuštena zubu vremena, piše Dragan Marinković za "Kurir".

Još niže cene su u selima pustorečkog kraja, konkretnije u selima opštine Bojnik koja gravitiraju ka Radan planini, gde se decenijama najavljuje razvoj seoskog turizma, ali ipak sve ostaje na najavama.

Beograđani i Novosađani uglavnom idu na najbliže planine, pa je potražnja za nekretninama na Fruškoj gori i Kosmaju u porastu, a tu se cene kuća i vikendica kreću od deset pa do sto hiljada evra.

(Telegraf Biznis/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. oktobar 2019 | 17:55

    UNISTENA SELA -UNISTENA SRBIJA!!! AMIN!!!! OSTAJE BEOGRADSKI PASALUK I SRBI U RASEJANJU KOJIMA DECA I UNUCAD NEZNAJU SRPSKI!!!

  • Svi za Beograd

    1. oktobar 2019 | 17:30

    Istina,tuga...

  • Iva

    1. oktobar 2019 | 17:42

    Neka hvala da na selu ima zivota nebi svet bezao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>