• 2

Beograd je u ekspanziji na svim poljima

Tržište kancelarijskog prostora je u fokusu, ali i četiri maloprodajna formata su u izgradnji, a u svim delovima prestonice grade se stambeni kompleksi

  • 2
Dragan Radulović, CBS

Dragan Radulović

Dragan Radulović, regionalni direktor vodeće konsultantske kuće za nekretnine „CBS International“, deo Cushman & Wakefield grupe, u intervjuu za današnji Kurir naglašava da je srpsko tržište krenulo uzlaznom putanjom i da parira mnogim evropskim zemljama. Beograd je, naglašava Radulović, u ekspanziji, na tržištu kancelarijskog prostora sigurno ide ka milionitom kvadratu, dok stambeni kompleksi niču u svakom kraju grada.

Primetno je sve više ulaganja domaćih i stranih investitora na srpskom tržištu. Da li tržište može, svojim poslovnim i rezidencijalnim prostornim kapacitetima, da isprati dinamiku investiranja i dolazaka novih kompanija u Srbiju?

 

-Srpsko tržište nekretnina se može smatrati veoma zdravim i tako je već nekoliko godina unazad. Kreće se ulzlaznom linijom i može da stane, rame uz rame, sa tržištima mnogih evropskih zemalja. Prestonica Srbije je naročito pogodna za investiranje, što potvrđuju mnogobrojne statistike, kao i postojeći, ali i veliki projekti u najavi. Nesumnjivo je da se Beograd širi i nudi sve više stambenog i poslovnog prostora i time se, po pitanju kvaliteta i obima ponude, približava razvijenim gradovima u regionu.

Na tržištu ste prisutni više od jedne decenije. Koliko se tržište promenilo od početka poslovanja kompanije “CBS International” pa sve do preuzimanja liderske pozicije u segmentu konsultantskih usluga?

 

-Na početku poslovanja kompanije “CBS International” tržište je bilo manje razvijeno, te su i zahtevi klijenata bili drugačiji. Danas se situacija značajno promenila – poslovanje se razlikuje, zahtevi klijenata su mnogo kompleksiji, naročito internacionalnih kompanija, i treba da odgovaraju standardima na koje su navikli u drugim zemaljama. Takva potreba uticala je na bolju i raznovrsniju ponudu tržišta. Takođe, i kompanije su s vremenom rasle, a IT sektor doživljava pravu ekspanziju. Prateći taj razvoj tržišta, i mi kao kompanija smo se prilagođavali i širili paletu usluga koje pružamo klijentima, od usluga posredovanja do različitih savetodavnih usluga, procena vrednosti i studija izvodljivosti. Dalje, kompanije prepoznaju da je i prostor u kom zaposleni rade izuzetno bitan za podsticanje kreativnosti i produktivnosti, kao i privlačenje mladih talenata. S tim u vezi, naši konsultanti su tu da, pored ostalog, pruže usluge uređenja poslovnog prstora u skladu sa najnovijim trendovima, kako bi klijent dobio zaokružen spektar usluga na jednom mestu.

U kom segmentu nekretnina je najveća potražnja i šta tržištu najviše nedostaje u ovom trenutku?

 

-Imajući u vidu broj gradilišta u Beogradu, rekao bih da su svi sektori u ekspanziji. Tržište kancelarijskog prostora je trenutno u fokusu jer u broju kvadrata modernog prostora značajno zaostajemo za zemljama u regionu. Uz projekte koji se grade na tržištu kancelarijskog prostora, Beograd će svoj milioniti kvadrat dobiti do kraja 2020, dok je Zagreb već 2015.godine premašio tu cifru. Takođe, četiri različita maloprodajna formata su u izgradnji, dok se mnogobrojni stambeni kompleksi grade u svim delovima grada. Pored tri pomenuta segmenta, naši stručnjaci procenjuju da će u narednom periodu sve interesantnije i zastupljenije biti tržište proizvodno- magacinskog prostora.

Da li će tržište u narednom periodu imati stabilan kontinuitet ili se, kada je reč o nekretninama, spremaju novi trendovi i pomaci?

 

-Srpsko tržište je već nekoliko godina vrlo stabilno. Tendencije su da će se taj trend nastaviti i u periodu koji je pred nama, jer su projekti, koji su u planu, podstaknuti realnom tražnjom. Veliki broj kapitalnih investicija je uvek dobra stvar za zemlju u razvoju, a važnost konsultantskih kuća u investicionom procesu je nemerljiva – od istraživanja tržišta i planiranja projekata, pa sve do marketinga i prodaje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>