• 2
 ≫ 

Stanodavci na ovaj način preko noći zarade kao za mesec, ali sad se javio "problem" a rešenja nema

 ≫ 

Više nema ni stanova

  • 2
Barbie Malibu Dreamhouse

Foto: airbnb.com

Amsterdam, Barselona, Lisabon, Minhen, Pariz i Beč formirali su alijansu protiv internet platforme za iznajmljivanje stanova Airbnb koja je prošle godine samo u Austriji zabeležila milion korisnika.

Tim povodom predstavnici saveza Eurocities sreli su se u Minhenu. Inicijativa evropskih gradova želi da sve digitalne platforme preuzmu pravnu odgovornost, izvršavaju svoje pravne dužnosti i vrše razmenu podataka tamo gde je ona neophodna.

Trenutno važeća pravila Evropske unije nastala su 2000. godine odnosno starija su osam godina od platforme Airbnb i njenog poslovnog modela. Bečki gradski odbornik Peter Florijanšic  jedan je od stručnjaka koji pripremaju stavove o ekonomiji deljenja koji će biti predstavljeni pred Evropskom komisijom u Briselu kako bi se za internet platforme pripremila nova pravila. To bi bio prvi korak u stvaranju političkog i pravnog okvira za regulisanje digitalne privrede.

Da podsetimo, Beč je pregovore sa platformom Airbnb prekinuo još krajem prošle godine zbog naplate boravišnih taksi koja nije u skladu sa austrijskim zakonom. Naime, boravišne takse treba da uđu u gradski budžet i svi vlasnici smeštaja dužni su da imaju poseban račun za njihovu naplatu.

Airbnb je odbio automatsko pružanje podataka o naplati boravišnih taksi, ali prekid pregovora nije uticao na one iznajmljivače koji poštuju zakonske obaveze. U međuvremenu Airbnb revnosno radi na svojoj ekspanziji zato što se u sledećoj godini priprema da izađe na berzu.

Budući da putem platforme kao što je Airbnb stanodavci brže mogu da zarade, sve glasnije se čuju pritužbe da je u centru grada malo stanova koji dugoročno mogu da se iznajme.

Neki predstavnici alijanse tvrde da gradovi na ovaj način gube svoj „duh“ budući da na primer u Parizu četvrtina stanova u centru isključivo služi iznajmljivanju preko internet platformi. Više gradova je pokušalo da stanodavcima ograniči broj dana godišnje za iznajmljivanje smeštaja.

U Minhenu ovo ograničenje iznosi 8 nedelja, a u Francuskoj je širom zemlje dozvoljeno iznajmljivanje u trajanju od 120 dana. Bečka turistička organizacija sugerisala je limit od 90 dana, ali dati predlog još uvek nije stupio na snagu.

(Telegraf Biznis/Eurocomm)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    19. oktobar 2019 | 11:33

    Ufacena ''gospoda'' u kradji a nevini ko bebe a ti sirotinjo ko te j.be !!!

  • Rastko

    19. oktobar 2019 | 11:29

    Dakle zakone o internet iznajmljivanju stanova koji nisu stupili nigde u svetu i evropi primenjuju i stanodavci u Srbiji uz neogranicen limit dana. Sto bi se reklo legalna siva ekonomija do jaja i nazad nigde utemeljena i na zakonu zasnovana a ovamo vlastodrzci jure bedu i sirotinju koja na ulici preprodaje carape i gace ili onu po divljim buvljacima sa starom robom DA GLEDAMO u zaradu bednu a NE U NJIH vazda extra profitere.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>