• 1

Šoping centri u Srbiji niču na njivama i livadama, da li to raste standard?

U Ribnici kod Kraljeva pored postojeće , gradi se novi tržni centar, a u planu je još jedan, uz niz poslovnih i stambenih objekata

  • 1

Urbani deo Kraljeva nema gde da se širi osim na desnu obalu Ibra, na prostor dojučerašnjeg prigradskog naselja Ribnice. Tamo gde su ne tako davno bile njive i livade najpre je pre četiri godine sagrađena nova sportska hala. Malo kasnije započeta je i gradnja zatvorenog bazena, ali je to gradilište opustelo. Oko milijardu dinara bilo je premnogo i za republičku kasu. Zbog toga se radi na izmeni projekta  kojim je predviđena  gradnja jeftinijeg objekta bazena, takođe uz obećanu pomoć države, pa bi radovi dogodine trebalo da budu  nastavljeni.

Na drugom kraju Ribnice, na lokaciji „Voćareve livade”, uveliko se grade dve stambene zgrade sa 214 stanova za porodice pripadnika bezbednosnih službi. Tu je u planu i podizanje vrtića, pored jednog koji je nedavno sagrađen, i to površine od oko 2.000 kvadrata. Taj projekat, piše Politika, radi se o trošku resornog ministarstva. Kreće i gradnja nove zgrade OŠ „Sveti Sava” i za tu investiciju, kako tvrdi dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, obezbeđeno je oko tri stotine miliona dinara. On dodaje da su u toku radovi i na obnovi i proširenju zgrade mesne ambulante.

Pre dve godine u Ribnici, pokraj nove sportske hale, otvoren je veliki tržni centar. Objekat je gradila češka firma „RC Reinvest” i tu su smešteni brojni prodajni objekti inostranih trgovinskih lanaca. Pre nekoliko dana, ista firma započela je gradnju još jednog tržnog centra površine oko 4.000 kvadrata. Taj objekat se gradi na istoj lokaciji, tačnije na susednom placu koji su investitori od grada Kraljeva kupili za 67 miliona dinara. Kako je najavljeno useljenje trgovaca „brendiranom” robom, taj tržni centar očekuje se u aprilu naredne godine i tu će raditi oko pedesetak radnika. Gradnja još jednog tržnog centra u Ribnici, ali na prostoru pomenutih „Voćarevih livada” odavno je najavljena, čak je i plac najpre otkupila beogradska firma MPC.

Zbog toga se lokalna vlast hvali da je Kraljevo za trgovce privlačno, jer „se oseća” povećanje kupovne moći građana. Biće, ipak, da je reč o Kraljevu kao privlačnoj lokaciji u centru regije ne za samo trgovinu namenjenu ovdašnjim nego i kupcima iz okolnih gradova. Tome u prilog idu i statistički podaci koji govore da su prosečne plate u okolini Kraljeva veće, jer su ovde zaposleni protekle 2018. godine primali prosečno oko 43.000 dinara, za 7.000 dinara manje od republičkog proseka.

No, kako bilo, Ribnica ubrzano postaje novo gradsko jezgro, gde zajedno s okolnim naseljima živi oko 25.000 stanovnika. Takvom ambijentu prethodila je i doprinela i nedavna gradnja snažne trafostanice od 110 kilovolti, u koju je kraljevačka „Elektrosrbija” uložila oko tri stotine miliona dinara, a kako Aleksandar Nestorović, direktor ovdašnje Direkcije za urbanizam i izgradnju, kaže, nastavak davno započete gasifikacije Kraljeva počinje uskoro, i to baš od Ribnice, od „Voćarevih livada”.

Tamo gde će biti novih stanova i, verovatno, treći tržni centar...

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    28. oktobar 2019 | 21:01

    Tako je to u siromasnim zemljama, soping centri, glupost

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>