• 1

Tužna sudbina domova današnjice: Prazni su, pusti, i nema ko da ih nasledi

Praznih kuća ima toliko da su dobile i posebno ime. Čak ih poklanjaju, ali nema ko da ih preuzme

  • 1
prazna kuca

Foto: Pixabay

Pad broja stanovnika je glavno pitanje mnogih zemalja, a posebno je zabrinut Japan. Ta država je posle dvadesetog veka doživela veliki procvat, a sada primećuje nagli pad broja ljudi. U 2018. godini rođeno je najmanje beba od kada je zemlja počela da vodi evidenciju, dok broj umrlih neprestano nadmašuje broj rođenih.

Kako opada populacija u zemljama širom sveta, potražnja za stanovanjem takođe opada, jer se posledično smanjuje i broj domaćinstava. To se već događa u Japanu, gde dramatično starenje stanovništva u zemlji broji ogroman spisak praznih domova. Poznate i kao 'akiia', ove kuće bivaju napuštene bez naslednika ili novih stanara.

Rekordno visokih 13,6% imanja širom Japana registrovano je kao akija u 2018. godini, a predviđa se da će se problem pogoršati; Rođaci žele da izbegnu nasleđivanje domova zbog japanskog poreza na drugu nekretninu.

Akije su posebno koncentrisane u ruralnim sredinama jer mlađe generacije napuštaju svoje korene i sele se u gradove u kojima ima više mogućnosti - fenomen koji uzrokuje dramatične globalne promene stanovništva širom sveta.

U ovim ruralnim sredinama gde je potražnja za kućama već mala, akija vredi toliko malo da agenti za prodaju ne žele da  ih preuzmu; ne mogu da zarade od naknada, koje se izračunavaju na osnovu procenta vrednosti imovine. U nekim slučajevima, posebno u najudaljenijim oblastima, nedostatak interesovanja znači da uopšte ne postoji agent za nekretnine koji bi se bavio njima.

Lokalno stanovništvo oseća pritisak da akije ne postanu teret u slučaju prirodnih katastrofa. Budući da je većina akija stara nekoliko decenija, ove stare drvene kuće ne mogu da izdrže tajfune i zemljotrese. To znači da svako oštećenje i ono posle njih spada na druge.

Počela je da se razvija i inicijativa da se akije poklone novim stanarima koji bi mogčli da plaćaju neku minimalnu naknadu. Neka vrsta najma. Međutim, jednostavno nema novih stanovnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    2. novembar 2019 | 13:57

    Bolje da ste pisali o našim "akijama", jer je kod nas još i gori. Kod nas, ne samo da su kuće napuštene, već cela sela, a zašto?!... Kao prvo zbog modernog društva, jer ni jedna mamica, ali i tatice, neće da njihov jedinac, ili jedinica, pošto je to postala moda po jedno dete, postane zanatlija, ili ne daj Bože poljoprivrednik, nego obavezno doktor, inženjer, ili u najmanju ruku političar. Sportista da, ali samo tamo gde ima gomila novca, a ne pitajući se usput, da li je njihov-à ljubimac talentovan-a za to. Postavljam pitanje svim "pametnim" mamicama i taticima, od čega će naše današnje "moderno društvo" živeti (jesti), kada više ne bude bilo sela i poljoprivrede???!!!! Po selima, ono malo mladića što ima, skoro su svi neženje, jer su devojke odavno otišle u grad, kako bi našle nekog bogatog, pa makar i gangstera, ili da dođu do TV-a, pa makar i u" rijaliti". Sodoma I Gomora su možda samo biblijski zapis ili??!!...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>