• 14
 ≫ 

Trguju drogom i oružjem, pa peru novac kupovinom luksuznih stanova po Vračaru i Zlatiboru

 ≫ 

Istražitelji su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi

  • 14

Više stotina miliona evra koje su Crnogorci s debelim dosijeima stekli kriminalom, oprano je preko nekretnina u Beogradu, prenosi Kurir pisanje crnogorskih medija.

Kako se navodi, istražitelji su utvrdili da su ljudi iz kriminalnog miljea susedne države pokupovali nekretnine u centralnoj beogradskoj opštini, Vračaru.

- Istražitelji su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi. Kriminalci iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve su pod policijskom istragom pod sumnjom da kupovinom nekretnina i otvaranjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata peru sumnjivo stečen novac - prenose crnogorski mediji.

Evri, pranje novca, oprane pare

Više stotina miliona evra oprano je na ovaj način Foto-ilustracija: Profimedia/Denkou Images

Dodaje se da policija sumnja da je novac koji su oni ulagali u nekretnine stečen prodajom droge, uglavnom kokaina.

- Reč je o osobama koje su u evidencijama crnogorske policije označeni kao pripadnici kriminalnih grupa. Novac koji je uložen u kupovinu nekretnina, čak i celih spratova luksuznih zgrada u centru Beograda, uglavnom je zarađen švercom droge, ali i oružja - tvrde izvori upoznati s istragom policije, ne navodeći imena onih koji su pod istragom.

Sagovornici upoznati s postupkom navode i da, osim kupovinom stanova, pripadnici kriminalnih grupa prljav novac pokušavaju da ubace u legalne tokove kupovinom zemljišta na atraktivnim lokacijama i osnivanjem građevinskih firmi.

apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj

Kupuju luksuzne stanove na Vračaru Foto: Pixabay

Preko tih firmi, kako navode, ulaze u posao gradnje stanova, kuća, poslovnih prostora...

Kako kažu ti izvori, osim na beogradskom Vračaru, novac pokušavaju da operu i preko stanova u Novom Sadu, na Zlatiboru i Kopaoniku.

- Tamo se takođe kupuju isključivo skupe nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Osobe s dosijeom neretko za ove poslove angažuju poznanike koji su čisti, odnosno nemaju kriminalni dosije, niti su na udaru zakona i na taj način pokušavaju da zametnu trag - objašnjavaju izvori i dodaju da se najčešće kao kupci biraju srpski državljani.

Kokain, marihuana, hasis, droga

Većina novca, tvrde, dolazi od šverca kokaina Foto: MUP Srbije

Sagovornici iz istrage objašnjavaju da je pranje novca ozbiljno krivično delo, naročito kada je reč o milionskim iznosima.

- Čak i vođe kriminalnih klanova pokušale su da kupe nekretnine na atraktivnim lokacijama, ali, naravno, ne na svoje ime, već na ime trećih lica. Međutim, ovakvim tokovima novca često je teško ući u trag - rekli su sagovornici crnogorskih medija.

Video: Raznet pripadnik klana Luke Bojovića na Autokomandi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>