• 1
 ≫ 

Ovo je kuća budućnosti: Frižider zna kad je prazan, a kupatilo proverava vaše zdravstveno stanje

 ≫ 

Sa pojavom 5G, procenat priključenih uređaja u kući će i dalje da raste, a u bliskoj budućnosti više neće biti pitanja koliko je uređaja povezano. Pitanje će zapravo da bude "koliko uređaja nije povezano"

  • 1
moderna staklena kuca

Foto: Pixabay

Način na koji spavamo, jedemo i povlačimo se iz sveta oko nas spreman je za svoju značajnu transformaciju, izjavio je na Veb samitu, direktor za inovacije u kompaniji Samsung Dejvid Eun.

On je predstavio skicu Samsungove vizije za kuću budućnosti. Cilj je podsticanje iskustava na temelju tehnologije i inovacija, rekao je, "ono što mi ranije nismo videli".

Sa pojavom 5G, procenat priključenih uređaja u kući će i dalje da raste, a u bliskoj budućnosti više neće biti pitanja koliko je uređaja povezano. Pitanje će zapravo da bude "koliko uređaja nije povezano".

U budućnosti je vrlo moguće da će gotovo svaki uređaj da ima ugrađene glasovne pomoćnike, rekao je on.

- Do 2023. godine biće oko osam milijardi uređaja sa glasovnim asistentima - tvrdi on.

Kuhinja koja nije "samo kuhinja"

 

Kako kaže, kuhinja će postati "inteligentno mesto koje će porodicama da pruži planiranje i pripremu obroka koji će omogućiti zdraviji i srećniji način života.

- One će postati vaš nutricionista, vaš lični kuvar i vaš pomoćnik u kupovini - navodi on.

Samsung očekuje da vaš frižider zna koje namirnice imate pri ruci, razumeće koje su vaše omiljene grickalice i pronaći će sastojke koje odgovaraju vašim potrebama. Analiziraće i predlagaće.

- Zamislite svoj frižider kao ličnog i prilagođenog DJ-a za hranu. Mislim na "dish jockey" - navodi on.

Zahvaljujući mašinskom učenju, kaže Eun, vaša pametna kuhinja bi mogla da vam pomogne da kupujete, jedete svežije sastojke i minimizirate otpad od hrane.

- Povezani uređaji će raditi zajedno vodeći vas od početka do kraja, osiguravajući da vaše posuđe bude u pravom redosledu - tvri on.

moderna staklena kuca

Foto: Pixabay

Velnes centar

 

Zamislite da vaše kupatilo stalno proverava i uzima uzorke ključnih zdravstvenih pokazatelja.

- Obični predmeti kao što su četkica za zube, ogledalo, wc šolja, pa čak i podne pločice će zajedno raditi na snimanju ključnih pokazatelja zdravlja u realnom vremenu - navodi on.

To će vam pokazati kompletnu sliku o tome kako vam ide.

Kupatilo 2025. godine će pružati kontinuirani nadzor zdravstvene zaštite, koristeći moćni AI da obradu podataka, omogućavajući rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema i čak vas odmah povezuje sa lekarom.

Dnevna soba koja "svet dovodi vama"

 

Vaš televizor neće biti samo za gledanje filmova i emisija, biće prozor u svet koji vas povezuje s aonima koje volite kao da su u istoj sobi.

Razmislite o tome da unesete video u dom na impresivniji način, zamislite dnevnu sobu koja može portpuno da vas uroni u akciju, smeštajući vas unutar stadiona okruženu drugim navijačima koji vrište.

- Jednog dana u budućnosti, nakon dugog radnog dana, lako biste mogli da provedete veče gledajući današnji zalazak sunca na plaži na Havajima - naveo je Eun.

Ova iskustva biće omogućena fuzijom hardvarskog softvera i usluga.

Vaš usisivač mogao bi "da postane vaš lični zaštitnik, osiguravajući da su svi i sve što vam je važno" na sigurnom.

- Kuća budućnosti će takođe da nam omogući da efikasnije razumemo nivoe potrošnje, moći će da analizira okruženje svake prostorije, obaveštavajući vas gde gubite energiju - naveo je on.

Inače, nedavno smo pisali o različitim kućama koje odstupaju od "tradicije" i nisu igrađene na svakidašnji način. Ukoliko ste i Vi ponosni vlasnik neke neobične kuće ili u vašem okruženju postoji jedna takva, pošaljite nam mejl sa fotografijama na biznis@telegraf.rs. 

Video: Inat kuća u Sarajevu je prva ovakva u svetu, i danas prkosi svima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    20. novembar 2019 | 10:57

    Da ..da ovo nam treba..da jutros nisam sasvim slucajno imala uput u ruci umjesto digitalnog u cijelom gradu "pao sistem" nemocni su da uzmu nalaze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>