• 2
 ≫ 

Očajničke mere: Nude kuće za 1 evro u prelepim gradićima, a ako imate bar malo više, dobićete bonus

 ≫ 

Mnogi gradovi u Italiji se takmiče u tome da prodaju stare kuće za cenu nižu od cene espresa tako da neki preduzimau očajničke korake i sklapaju razne dogovore ne bi li namamili kupce i držali ih dalje od konkurencije.

  • 2
Bivona Italija Foto: Shutterstock

Poslednja destinacija je Bivona, mali grad u srcu Sicilije u kom nude poreske bonuse svima koji su spremni da plate maker više od jednog dolara za desetak oronulih i praznih vlasništva.

Kao i druge manje gradove i sela u Italiji koja ne nude gotovo ništa i Bivonu napuštaju mladi u potrazi za boljim životom i prilikama u većim gradovima. Zato ovim gradovima i selima preti čak i potpuno izumiranje.

- U poslednjih 40 godina naša populacija se prepolovila, sada imamo samo 3.800 stanovnika - rekla je Angela Cannizzaro, savetnica za kulturu u Bivoni. Rekla je i to da je plan da se gradu vrati prosperitet 16. veka.

- Želimo da vratimo izgubljenu veličinu našeg najvećeg vremena u istoriji, još iz doba renesanse kada je u Bivoni živelo 8000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V - istakla je Cannizzaro.

Kao što je uobičajeno u ovakvim dogovorima, od kupaca se očekuje da ulažu u oporavak i popravku imovine. Poreske povlastice u Bivoni namenjene su kupcima koji žele da žive tu i da nastanjuju ovo mesto.

Imajući u vidu snežne planine Italije na severu i sunčane doline na jugu gde ljudi takođe jeftino prodaju svoje domove, zašto bi neko odabrao za život ovo mestašce?

Glavni razlog je, osim privlačnosti njegove udaljene lokacije, to što će na duže staze biti mnogo jeftinije i lakše živeti tu – mišljenje je Angele Cannizzaro.

Ostali gradovi, uključujući i sicilijanske zajednice Mussomeli i Cammarata, od kupaca kuća na tržištu za jedan dolar traže da skupe 5500 USD (5000 evra) kao depozit koji se vraća ukoliko novi vlasnik započne renoviranje u roku od tri godine.

U Bivoni su, navodno, malo blaži. Oni traže obveznicu od 2750 dolara i produžavaju obavezni period obnove na četiri godine.

- Sa renoviranjem se može početi godinu dana nakon što se pribave sve građevinske dozvole i mora biti završeno u naredne tri godine. Takođe, biće i poreskih bonusa za one koji se odluče na to da se zaista presale ovde - kaže Cannizzaro.

Bivona Italija Foto: Shutterstock

Bivona nije jedino mesto koje daje olakšice. U regiji Molise, lokalne vlasti nude 27000 dolara svakome ko se doseli ovde it u otpočne posao.

Druga mesta postavila su vebsajtove na kojima nude pomoć, smanjenje birokratije ili čak novac parovima koji se dosele tamo i osnuju porodice. Prema rečima nekih ranijih kupaca koji kupovinu ovih kuća smatraju mudroom odlukom, ove ponude bi zaista mogle biti prava stvar.

U Bivoni neke od kuća su u prilično lošem stanju i bukvalno stoje samo na jednom zidu. Na ostalim kućama potrebna je samo minimalna rekonstrukcija.

Ovde je potencijalno desetak praznih kuća koje se prodaju za 1 dolar ili nešto malo više. Kako bi stvari podigla na viši nivo, vlast planira da sruši sve prazne kuće ukoliko se ne pojavi niko zainteresovan za njihovi kupovinu.

Cannizzaro kaže da bi početna prodaja trebalo da navede više vlasnika razorenih domova da se jave i ponude ih na prodaju. U nekim slučajevima, kako je rekla, vlasnici su otišli pre mnogo godina u veće gradove kako bi pronašli izlaz iz ruralne sredine i školovali se.

Dodala je i to da  će oni koji budu zainteresovani za kupovinu kuća u Bivoni naići na prijatan i miran grad.

- Uprkos tolikim praznim građevinama, stari centar Bivone je i dalje živ, pun istorije i veoma gostoljubiv. Moramo da mu udahnemo novi život - dodala je.

Sa kamenim amfiteatrom u središtu Sicani Hills parka, Bivona živi latinsko poreklo svog imena. Ono je nastalo od reči “Bis-bona” što znači duplo dobra ili duplo lepa.

- Svež planinski vazduh, obilje netaknutih reka i šume pune lekovitih biljaka i razno voće čine je prosperitetnom i zdravom - rekao je gradonačelnik Milko Cina.

- Ovde nema smoga, buke, samo čista priroda i prelep pogled. Nedavno je posetio par Amerikanaca iz Minneapolis-a i bili su fascinirani ovim mestom toliko da nisu želeli da odu - dodao je još.

Među kućama koje se prodaju za 1 evro nalaze se i stanovi poljoprivrednika i pastira iz 18. veka sa drvenim vratima, popločanim krovovima (ponegde) i debelim kamenim zidovima. Neki čak poseduju i panoramske terase.

Izuvijane kaldrme vode do visokog zamka koji je u prilično lošem stanju i arapsko-normanskih portal. Anđeli i čudovišta krase balkone i brojne fontane.

Grad ima i tzv. “ludu fontanu” koju stanovnici, navodno, poštuju kao proročanstvo.

- Ako pada kiša i Fontana se prelije, to znači da neće biti godina suše i farmer se raduju. Voda je ovde sveta. Grb Bivone ponosno pokazuje rečnu raku - istakla je Cannizzaro.

Video: Užasavajuća erupcija vulkana u Italiji

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. novembar 2019 | 09:43

    LEPA MESTA A MLADI ODLAZE I ZBOG DECE KOJU MORAJU DA CUVAJU OD MAFIJE -TRGOVACA DROGE !!! GLEDAO SAM JEDNU NJIHOVU REPORTAZU U SVICI I STVARNO JE STRASNO DA SE DECI VEC U VRTICU POKUSAVA DATI DROGA UMOTANA U BOMBONE!!! UZAS!!

  • Biljka

    27. novembar 2019 | 14:38

    Eto sanse za Siptare, da Srbiju ostave na miru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>