• 3
 ≫ 

Tri bračna para iz Sečnja dobila su po milion dinara za kuće na selu

 ≫ 

Praznih kuća u selu ima mnogo. Maltene jedna puna, a dve prazne. Danas u selu ima 70 učenika. U selu su ostali uglavnom penzioneri, vrlo je malo mladih ljudi. Čim završe osnovnu školu, odu u Zrenjanin i gotovo da se niko više ne vrati

  • 3
Sečanj Foto: Wikipedia

Tri bračna para iz opštine Sečanj dobila su na konkursu pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova sredstva za kupovinu seoskih kuća.

Po milion dinara za kupovinu seoskih kuća dobili su Ivana i Mićo Babić (Sutjeska), Katarina i Goran Horvat (Šurjan) i Jelena Kalaji i Aleksandar Racić (Boka).

Sva tri sela u sečanjskoj opštini imaju velikih demografskih problema. Stanovnika je iz godine u godinu sve manje.

U Šurjanu su, prema popisu iz 2011. godine, bila 253 stanovnika, a sada ih je, kako je za portal zrenjaninski.com rekao jedan meštanin, manje od 200.

– I ovog meseca su dve familije otišle za Zrenjanin – kaže sagovornik.

Zato je sve meštane obradovala vest da će se jedna porodica skućiti u ovom selu na granici sa Rumunijom.

 U Sutjesci, koje je mnogo veće selo, situacija je slična.

– Praznih kuća u selu ima mnogo. Maltene jedna puna, a dve prazne. Danas u selu ima 70 učenika. U selu su ostali uglavnom penzioneri, vrlo je malo mladih ljudi. Čim završe osnovnu školu, odu u Zrenjanin i gotovo da se niko više ne vrati – kaže za portal zrenjaninski.com Milica Kutlača, sekretarka Mesne zajednice Sutjeska.

Ništa bolje nije ni u Boki, u kojoj je po popisu iz 2011. godine živelo oko 1.400 stanovnika. Ali, naši sagovornici kažu, na papiru je slika jedna, a u životu sasvim neka druga.

Zato svi s odobravanjem gledaju na dolazak mladih bračnih parova u njihova sela. Jer, to je dobar znak da će sela nastaviti da žive i u narednom periodu.

(Telegraf.rs / Zrenjaninski.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>