• 0
 ≫ 

Pariz ne mora da bude skup, kako ga "preživeti" a ne potrošiti mnogo

 ≫ 

Mnogi bi se saglasili da vlada fama oko glavnog grada Francuske, i to ne samo zbog njegove lepote, rastućeg turizma i protesta, već i zbog troškova koji posetioce često odvedu u minus.

  • 0

U isto vreme, Pariz je najposećeniji grad na svetu, ali i najskuplji. Njegovi vatreni obožavaoci će vam reći da šoljica kafe poslužena na Jelisejskim poljima zaista vredi osam evra, ali i da u Pariz treba doći pripremljen i sa definisanim budžetom.

Kažu, Pariz je uvek dobra ideja, pa što tako ne bi bilo i ovih dana. Ako ste već isplanirali novogodišnji provod, period posle praznika, u ovom magičnom gradu, upotpuniće zimsku idilu. Možda ne verujete da u Gradu svetlosti nešto može biti besplatno, a dobro i kvalitetno, ali takva mesta postoje. Napravite balans - malo francuskog peciva i ukusnih potaža, malo čarobnih pogleda na grad i obilazaka jeftinijih mesta, i novčanik će vam biti zahvalan.

Znamenitosti

Ta famozna Ajfelova kula! Kilometarski redovi ispred nje, karte za obilazak sve skuplje svake godine, a turisti često razočarani kada je vide uživo... Sa vrha pogled jeste veličanstven, ali ništa manju draž nema piknik na travi oko kule, uveče, kada gradska atmosfera malo utihne. Ovo, na primer, praktikuju Parižani: ponesu prostirku i hranu, i uz dobro društvo posmatraju zalazak sunca ili svetla kule koja trepere deset minuta, na svakih sat vremena. Kada se užele pogleda na grad, popnu se na čuveno brdo Monmartr i sednu na stepenice ispred bazilike Sakr Ker.

Muzeji

Ako planirate da obilazite na desetine pariskih muzeja, čije ulaznice nisu nimalo jeftine, savetujemo vam da bar povedete računa o periodu boravka u Parizu. Na primer, svake prve nedelje u mesecu, poseta Luvru i mnogim većim muzejima je potpuno besplatna, jer to je dan za porodično uživanje. Naravno, naoružajte se strpljenjem zbog čekanja u redu, ali i to može biti zabavno ako ste u društvu. Takođe, studenti plaćaju po povlašćenim cenama tako da je dobro da imaju indeks uz sebe. Nemojte potceniti ni nekoliko manjih besplatnih muzeja kao što su Karnavale i Petit Palata. Za fanove fotografije, tu je Luksemburški vrt sa besplatnom, otvorenom izložbom svetske fotografije.

Muzika

Pariz ima dve operske kuće vrhunskog ranga koji diktira i visoke cene, ali i tu postoje određene pogodnosti: ukoliko rezervišete dosta ranije, ako imate manje od 28 godina, ukoliko je reč o zadnjim redovima ili last-minute ulaznicama (to su one prodate 15 minuta pre predstave). Na primer, u Operi Bastilja, čuvaju se 62 ulaznice za stajanje po niskoj ceni, a prodaja uglavnom kreće sat i po vremena pre izvođenja.

Atrakcije

Uglavnom je najjeftinije i najzabavnije kada grad obilazite po ličnom nahođenju. Pre više od 10 godina Pariz je uveo sistem da za svega evro i po, za ceo dan, možete iznajmiti bicikl Velib' i obići grad uzduž i popreko. Jedino povedite računa o kretanju, jer je poznata gužva u saobraćaju, a uz bicikl se ne dobija kaciga. Ako vam ovakva aktivnost nije bliska, možete pešačiti ili uhvatiti autobus, posebno linije 24 i 30. Prva vodi od Sene, preko Luvra i nekoliko mostova do Jelisejskih polja, a druga od Ajfelove ture, preko čuvene bazilike do Mulen Ruža. Povoljnija atrakcija je plovidba Senom, vredna pažnje i uspomena.

Hrana

Jedan od najtežih izazova u Parizu je pronaći dobru, a relativno jeftinu hranu. Posle mnogo obilaženja, normalno je da ogladnite, ali i da želite nešto ukusno, toplo, gurmansko. Prvi savet je da izbegavate turističke zone, jer čim se malo odmaknete od centra naići ćete na dobre restorane, optimalne porcije i razumnije cene. Jedan takav restoran, u art deko stilu, nosi naziv Le Bouillon Chartier. Kventionova kantina takođe nudi francuske specijalitete po fer cenama. Ako zalutate u Latinsku četvrt, a volite rižoto na više načina, probajte njihovu uličnu hranu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>