• 1
 ≫ 

Okreće se kolo: Airbnb dobio spor, hotelijeri će morati da trpe konkurenciju

 ≫ 

Evropski sud podržao onlajn platformu za inajmljivanje smeštaja u Francuskoj

  • 1

Sud Evropske unije je presudio u korist elektronske platforme Airbnb, u slučaju koji su pokrenuli francuski hotelijeri, smatrajući da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju.

Francuski sud obratio se Evropskom sudu pravde za mišljenje povodom spora koji su pokrenuli vlasnici francuskih hotela, tražeći da se uvedu ograničenja njihovog poslovanja u skladu sa Zakonom o posredovanju nekretninama. 

airbnb

Foto: Pixabay

Pored Francuske, brojni gradovi celog sveta žale se da je tržište iznajmljivanja stanova poremećeno usled delovanja Airbnba, što dovodi do iseljavanja iz gradova koji tako ostaju bez stalnih stanovnika jer su stanovi namenjeni za kratkoročni najam.

Udrženje francuskih hotelijera je u svojoj tužbi tvrdila da Airbnb ne povezuje samo dve strane pomoću istoimene platforme, već obavlja delatnost agenta za nekretnine, a da pritom nemaju dozvolu za to, čime krše -Hoguetov zakon- koji se u Francuskoj primenjuje na delatnosti profesionalaca koji se bave nekretninama. S druge strane, Airbnb je isticao da se taj zakon u svakom slučaju protivi Direktivi 2000/31 (Direktiva o određenim pravnim aspektima informacionog društva na unutrašnjem tržištu, posebno elektroničke trgovine).

Sud je zaključio da Francuska ne može tražiti od Airbnba da ima dozvolu agenta za nekretnine, jer o tom zahtevu nije obavestila Komisiju u skladu sa Direktivom o elektronskoj trgovini. Stoga, doneo je presudu da platforma Airbnb pruža usluge informacionog društva i zato ne podleže francuskom zakonu koji reguliše posredovanje nekretninama.

Usluge informacijskog društva regulisane su direktivom o električnoj trgovini prema kojoj jedna zemlja članica nema pravo da ograničava poslovanje firmi koje su registrovane u drugoj članici.

Airbnb je internet platforma, koja je pokrenuta u Sjedinjenim Američkim Državama, ali koja u Evropi ima sedište u Irskoj, Dablinu. Ona funkcioniše tako što uspostavlja kontakt sa najmodavcima s jedne strane i osobama koje traže tu vrstu smeštaja s druge. 

 

(Telegraf Biznis/SEEbiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>