• 10
 ≫ 

Počinje gradnja metroa ali i podzemnih garaža - šta ako se "sudare"

 ≫ 

Nova čvorišta će biti pravi "mini centri"

  • 10
Metro, podzemni parking Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Beograđani imaju dva problema, bar dva oko koga su najsaglasniji - saobraćajna gužva i parking. Nedavno smo pisali o tome šta je prava istina o jednom od najvećih problema prestonice, kada smo pominjali i gradnju budućih podzemnih javnih garaža.

Da li ste se nekada zapitali da li javne garaže prate liniju metroa? Da li postoji mogućnost da "smetaju" jedno drugom?

- Biće poklapanja javnih garaža i linija metra, tačnije stanica metroa. Konkretno, jedna takva je garaža na mestu današnjeg "Staklenca". Umesto "Staklenca" predviđen je objekat kulture, ispod njega će biti javna garaža, a ispod javne garaže biće metro stanica - rekao je za Telegraf Biznis glavni urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim rečima, i projekat "Beograd na vodi" svakako će biti čvorište metro stanice.

- Ne zbog samog Beograda na vodi, već zbog toga što je tamo geografski centar grada i susreću se linije jedan i dva, a kasnije i linija tri metroa će prolaziti u blizini. Takođe, tu će se nalaziti i javna garaža - rekao nam je on.

Stojčić navodi da će, na svakom mestu gde je čvorište biti i mini centar, gde će biti i komercijalni sadržaji i oni javnih namena.

- Ti sadržaji su potrebni kako Grad Beograd ne bi bio centralizovan i da bi svaki građanin Beograda svaku potrebu mogao da zadvolji u neposrednom okruženju. Trasa metroa se ne planira gde su već izgrađena naselja nego i tamo gde se planira urbanizacija - navodi gradski urbanista.

Ističe da u tom smislu, izgradnja budućih podzemnih javnih garaža svakako neće smetati metrou, i da je to štaviše i poželjno.

Video: Sa Kinezima potpisan Memorandum o beogradskom Metrou: Osnovana grupa za investicije

 

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NEPRAVDA

    26. decembar 2019 | 00:40

    Trasa metroa se ne planira tamo gde su naselja!?Pa za koga pravite taj metro?Mi iz Rusnja,Labudovog i Petlovog brda ,Ceraka,dela Zarkova,Belih voda itd. da bi dosli do takvog metroa treba da idemo do sredine Pozeske (Banovog brda)?!Koliko ce nama biti potrebno vremena i maltretiranja da bi dosli do Terazija ili Trga Republike?Nama ovakve linije metroa nista ne znace,posto ce nam svejedno biti isto da li idemo autobusom kao do sada ili tim metroom.

  • Ultra

    25. decembar 2019 | 18:50

    Samo pocnite vise. Vec 2 god slusamo kako ce da izgleda, a da pocnu radovi nista.. I pocnite vise da radite bulevar patrijarha Pavla! Hvala

  • A..

    25. decembar 2019 | 19:15

    U kom veku ce se dogoditi to cudo...metro sa sve podzemnim garazama i komercijalnim sadrzajima...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>