• 13
 ≫ 

Koliko je kvadrat na jugu Srbije: U Nišu najskuplji, ali ni blizu Beograda, u Aleksincu najjeftiniji

 ≫ 

Istraživanje agencije “Moja nekretnina” pokazalo je da na cene utiču brojni faktori, među kojima su ponuda i potražnja, kao i mikroekonomski momenti vezani isključivo za grad ili lokaciju

  • 13

Cene stanova na jugu Srbije najskuplje su u Nišu (755 evra po metru kvadratnom), a potom slede Pirot, Leskovac, Vranje, Prokuplje, Kuršumlija, i na poslednjem mestu - Aleksinac, gde metar kvadratni košta 221 evro, pišu "Južne vesti".

Cene od 1.000 evra po kvadratu, prema iskustvima kupaca, aktuelne su u Nišu i Leskovcu - za stanove u najužim gradskim zonama i kada je reč o novogradnji. Leskovčanin Marko S. već nekoliko meseci je u potrazi za stanom, za koji planira da podigne kredit.

Istraživanje agencije “Moja nekretnina” pokazalo je da na cene utiču brojni faktori, među kojima su i ponuda i potražnja, kao i neki mikroekonomski faktori vezani isključivo za grad ili lokaciju na koje se odnosi analiza. Pojašnjavaju da, ukoliko postoje neki nepovoljni ekonomski faktori, kao što su rast stope nezaposlenosti i kretanje stanovništva prema većim gradovima - to utiče na smanjenu potražnju za nekretninama u manjim gradovima.

Iz agencije “Heraldo”, iz Vranja, kažu da su realne cene stanova između 450 i 700 evra, i da je najskuplja novogradnja. Najviše se, kako kažu, traže dvosobni stanovi, a kupci uglavnom nisu Vranjanci. - Moj utisak je da cene kvadrata skaču. Kad smo otvorili Agenciju, cena kvadrata je bila 600 evra u novogradnji, sada je 700-750, ali neki prosek je 700 plus PDV. Lokacija diktira cenu, a najveći broj kupaca u Vranju je iz Preševa, Bujanovca, Trgovišta, Vladičinog Hana i Kosovskog pomoravlja - kažu iz pomenute Agencije.

I dok iz "Heralda" kažu da cene skaču, statistika “Moje nekretnine” pokazuje da je u trećem kvartalu 2019. godine zabeležen pad cena u Vranju i to za 3,3 odsto, a slična situacija je i u drugim gradovima. Porast cena se beleži u Pirotu i Kuršumliji.

Na osnovu ove analize možemo zaključiti da Niš i dalje drži vodeću poziciju kada je reč o cenama nekretnina po kvadratnom metru, iako je u prethodnom kvartalu došlo do pada cena od 1,17 odsto. Slično je i sa Leskovcem, gde je takođe došlo do pada cena za 5 procenata, ali čak i tada - ovaj grad drži jaku treću poziciju u ovom delu Srbije.

Video: Tri banje, privreda koja cveta i povratnici: Opština u kojoj južnije nije uvek tužnije

(Telegraf Biznis/Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 124

    5. januar 2020 | 12:00

    U Vranju ne kupuju Vranjanci već Šiptari. Proći će i jug Srbije kao Kosovo🤔🤔🤔

  • Srb

    5. januar 2020 | 11:28

    U Vranju skace cena stanova jer siptari kupuju masovno stanove u Vranju.

  • Mister

    5. januar 2020 | 11:26

    Uradite malo istrazivanje da vidite koji drzavljani kupuju masovno po Vranju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>