• 2

Dve kule od 15 i 16 spratova niču na Jadranu, budvanska rivijera više neće biti ista

MORT je prvo poništio rešenje glavne budvanske arhitekt Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rešenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa i prihvatilo žalbu turskih investitora

  • 2

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ( MORT) dalo je uoči Nove godine saglasnost turskoj kompaniji "Mia investments" da gradi hotel sa pet zvezdica "Mia Budva" - dve kule od po 15 i 16 spratova na parceli od 8.500 kvadrata ispred Jadranskog sajama.

MORT je prvo poništio rešenje glavne budvanske arhitekt Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rešenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, te prihvatilo žalbu turskih investitora.

Podsećamo je pre pola godina Samardžićka isto postupila kada je joj turska firma dostavila gotovo identično rešenje, ali tada je projekat imao dve kule od po 15 spratova. Takvu njenu odluku je tada potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja, kada je njime rukovodio ministar Pavle Radulović. Turci su onda izmenili idejno rešenje, ali ih je Glavna argitektica Budve ponovo odbila. Turski investitori su uložili žalbu.

- Rešavajući po zahtevu "Mia investments" DOO Podgorica, prvostepeni javnopravni organ je nakon sprovedenog ispitnog roka, odbio da da saglasnost na idejno rešenje budući da "nije prikazan odnos predmetnog objekta prema preostalom delu uže ili šire lokacije ... Koristeći ovaj princip kreiranja forme objekat postaje neusklađen sa oblikovnim smernicama planskog dokumenta u delu volumetrije objekta.

Ovo ministarstvo, međutim, nalazi da u predmetnoj stvari činjenice nisu u potpunosti utvrđene odnosno da su pogrešno utvrđene, što je dovelo do nepravilne i nezakonite odluke - navodi se u rešenju MORT-a, u koje su Primorske imale uvid.

MORT je, kako su naveli, pribavilo mišljenje Glavnog državnog arhitekte, te nakon sagledavanja svih spisa, "a naročito imajući u vidu stručno mišljenje" utvrdilo je da je idejno rešenje "Mia investments" izrađeno u skladu sa detaljnim urbanističkim planom "Budva centar".

Hotel će graditi na parceli koju potražuju meštani, jer im je nekadašnja komunistička vlast otela.

(Telegraf.rs/primorskenovine.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>