• 1
 ≫ 

Niče novi simbol Novog Beograda: "Nadamo se da ćemo uz Delta haus, dobiti priliku za Sava Centar"

 ≫ 

Počela je gradnja još jednog objekta koji će promeniti izgled Novog Beograda. Delta Holding gradi svoju novu poslovnu zgradu, Delta House, budućeg sedišta kompanije. Ova investicija u vrednosti od 40 miliona evra na površini od skoro 23.000 m2 nalaziće se u bloku 19, između hotela Crowne Plaza i Geneks apartmana.

  • 1
Delta Real Estate Foto: Delta Real Estate

Projekat će zaposliti 700 ljudi, a po osnovu različitih taksi i dozvola u budžet grada biće uplaćeno oko dva miliona evra. Prvih 5 spratova namenjeno je izdavanju, a poslednja 3 rezervisana su za kompanije u okviru Delta Holding grupe.  Zorana Ždrale Burlić, generalna direktorka kompanije Delta Real Estate kaže za naš portal da je ovom zgradom pomerena lestivca kada je gradnja poslovnih objekata u pitanju.

  • Delta Holding počela je izgradnju nove poslovne zgrade, Delta House, koliko će ona izmeniti sadašnji izgled Novog Beograda?

- Delta House projektujemo i gradimo po najsavremenijim standardima, kao LEED sertifikovanu zgradu. Ovu premium poslovnu zgradu je projektovao svetski poznati arhitektonski biro MYS. Svojim jedinstvenim dizajnom, energetski efikasnim rešenjima, sadržajima koje danas očekuje zaposleni u velikim kompanijama, naš objekat će biti nešto potpuno novo i svakako ce promeniti ponudu Novog Beograda, a i izgled ovog dela grada. U to će se uveriti Beograđani i gosti Beograda već u prvom kvartalu 2021. godine.

Delta Real Estate Foto: Delta Real Estate
  • Koliko će ljudi, posredno i neposredno dobiti posao zahvaljujući novoj zgradi?

- Na izgradnji zgrade angažovan je domaći izvođač, Energoprojekt, a 700 ljudi biće zaposleno tokom izgradnje. Po različitim osnovama, za dozvole i takse, u budžet grada biće uplaćeno oko dva miliona evra i to je takođe korist koju grad ima od naše nove poslovne zgrade. Ipak, ono što mi smatramo najvećim doprinosom, to je činjenica da će Beograd dobiti jednu zaista atraktivnu i modernu zgradu u kojoj će, osim zaposlenih Delte, moći da uživaju i svi koji nam se pridruže u Delta House-u. Naime, tri sprata su predviđena za poslovno sedište Delta Holdinga, dok je pet spratova spremno za izdavanje.

  • Iako se mnogo gradi, Beogradu nedostaju kvadrati poslovnog prostora, kako vi gledate na to, i da li imate i dalje planove u tom smislu?

- Beograd je po svakom osnovu, i geografski, i po veličini, i po kulturnom značaju, poslovni centar celog ovog regiona. A po poslovnom prostoru A kategorije, kao i po kongresnim kapacitetima, i dalje zaostaje za prestonicama u okruženju. Očito je da još ima prostora i potrebe za razvijanje ovih kapaciteta i Delta Real Estate ima svoje planove u toj oblasti.

  • Šta, prema vašem mišljenju treba dodatno graditi, koji segment razvijati?
  • Delta Real Estate Foto: Delta Real Estate

- Hotelsko tržište je znatno napredovalo u poslednjim godinama i izgrađeno je dosta kvalitetnih objekata različitog nivoa. Ono što mi vidimo kao potrebu, to su dodatni smeštajni kapaciteti najviše kategorije i to je razlog što i sami želimo da gradimo hotel sa 5 zvezdica, iz lanca InterContinental. Ono što Beogradu očigledno nedostaje to su kongresni kapaciteti, jer naš glavni grad zapravo ne može da organizuje veliki poslovni skup sa nekoliko hiljada učesnika.

Zato se iskreno nadamo da ćemo dobiti priliku da renoviramo Sava Centar i od njega napravimo taj budući kongresni centar ka kome bi gravitirali najznačajniji poslovni događaji. A on bi, posledično, donosio mnogo posla ne samo hotelijerima, nego i restoranima, taksistima, maloprodajnim objektima...

Iako se gradi i dosta šoping molova u Beogradu, i dalje zaostajemo za gradovima slične veličine, tako da i dalje postoji potreba za modernim prostorom za šoping, ali sve više i za zabavu cele porodice i svih  generacija posetilaca.

  • Tržište nekretnina je dobar biznis, da li očekujete njegovu dalju ekspanziju u Srbiji?

- Generalno gledano, još postoji prostor za razvoj tržišta nekretnina u našoj zemlji. Sa jedne strane, podaci govore o daljem rastu stambenih kredita, što je važno za one koji investiraju u rezidencijalne objekte, a sa druge strane, iz ugla Delte kao vodećeg regionalnog investitora u oblasti real estate-a, ima mesta za razvoj velikih projekata, koje malo kompanija može da uspešno sprovede od početka do kraja. U tom pravcu ide i naš poslovni fokus, da razvijamo projekte koji drugi ne mogu, ili bar ne mogu tako uspešno kao što je naša kompanija pokazala u praksi.

  • Vaša buduća zgrada projektovana je u skladu sa LEED standardima, koji garantuju primenu najviših ekološih standarda u domenu gradnje i održavanja, koliko je važno postavljati standarde kada je gradnja poslovnih zgrada u pitanju? Kako u tom slučaju gledate na konkurenciju?

- Već sam LEED standard potvrdiće energetsku efikasnost naše buduće zgrade, kao i to da su ispunjenji svi zahtevi u zaštiti životne sredine tokom gradnje i kasnije, tokom eksploatacije zgrade. Tome treba dodati i maksimalnu fleksibilnost poslovnog prostora, kao i dodatne sadržaje koje zaposleni u modernim kompanijama počinju da postavljaju kao uslov. To su ne samo dostupne i prijatne sale za sastanke, već i prostor za opuštanje, moderna teretana, restoran, trendi kafeterije…Ako dodate tome samu lokaciju zgrade, blizinu centra grada, neposrednu blizinu autoputa, hotelskih kapaciteta i šoping centara, onda zaista dobijete visoko postavljenu letvicu u razvoju jedne poslovne zgrade. Mi time želimo ne samo da razvijemo sopstveni biznis, već i da na neki način unapredimo tržište i da menjamo način na koji se razmišlja u biznisu nekretnina u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    9. januar 2020 | 14:42

    Zar nije trebao tuda da prodje Bul. Zorana Djindjica i spoji se sa Vladimira Popovica ulicom? Kada je promenjen plan za taj deo Beograda?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>