• 9
 ≫ 

5 stvari koje bi trebalo da znate ako kupujete stan u 2020.

 ≫ 

Cene nekretnina u Srbiji će u ovoj godini najverovatnije ostati na sadašnjem nivou i ne očekuje se veći rast

  • 9
Stan iznajmljivanje, kupovina, prodaja, stanovi, Beograd, renta Foto: Shutterstock

Ukoliko planirate da kupite stan u 2020. godini, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju, a koje su možda drugačije u odnosu na prethodne godine. Dalje, dobra vest je da stručnjaci za nekretnine procenjuju da cene neće oscilirati, pa se očekuje stabilnost na tržištu. Ni u Građevinskoj direkciji Srbije ne očekuju veći rast.

Evo pet stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju:

Novi zakon

Krajem 2019. godine usvojen je izmenjen Zakon o porezu na imovinu, čija je primena počela od 1. januara. Novo je da građani koji kupe, naslede ili dobiju nekretninu na poklon neće više morati da se bave obaveznom poreskom prijavom, jer će taj posao umesto njih preuzeti notar koji je overio ugovor.

Cene

Tražnja za stanovima iz godine u godinu ne jenjava, a cene stanova na srpskom tržištu, čini se, dostigle su svoj maksimum tokom 2019. Iako su do 2016. cene kvadrata padale ili u najboljem slučaju stagnirale, tokom 2017. godine, usledilo je poskupljenje na glavnim tržištima u zemlji, koje se zadržalo kroz 2018. godinu, pa smo i u 2019. ušli sa skupim kvadratima stambenog prostora u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru. Ta će se slika, uz manje oscilacije, zadržati i tokom 2020. godine.

Niske kamate, jeftiniji krediti

Kamate na stambene kredite i dalje su niske, jer je euribor, koji je merodavan za zaduživanje u evro valuti, i dalje negativan i trenutno iznosi minus 0,38 odsto, pa banke mogu da se pohvale sa tridesetak odsto više odobrenih ovih zajmova u prošloj godini. U 2019. godini Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) osigurala je gotovo 8.000 stambenih zajmova. Broj odobrenih zajmova za krov nad glavom sigurno je i veći, jer ih banke sada odobravaju i bez tog osiguranja. Inače, od osnivanja, NKOSK je osigurao 100.259 takvih kredita.

Lokacije

Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor – to će ostati hit lokacije, dok drugi gradovi u Srbiji neće imati ni takav promet ni takve cene, piše poral Halooglasi. Jeftinu nekretninu ćete i u 2020. moći da kupite u unutrašnjosti, gde cene budu i po 250 evra po kvadratu. U seoskim područjima, čitavo domaćinstvo može da se kupi za par hiljada evra. Izvesno je da nekretninaši, barem u velikim gradovima, ni u 2020. neće imati krizu.

Praznično ludilo na tržištu nekretnina

Zanimljiva situacija dešavala se oko praznika na tržištu nekretnina. Tražnja je, pre svega u Beogradu, toliko skočila poslednih dana decembra, da je gotovo bilo nemoguće čitav posao kupoprodaje privesti kraju.

Ovu neobičnu jagmu za stanovima primetili su agenti koji se bave prometom nekretninama, a ponašanje tržišta nije ih iznenadilo jer se ovakva situacija dešava poslednje dve, tri godine u prestonici. Kako kažu, ne samo što se i po 20 kupaca takmičilo za jedan stan, već i oni koji su nekako u toj trci "pobedili“ i dogovorili kupovinu, imali su poteškoće da nađu slobodnog javnog beležnika da im taj posao, figurativno rečeno, zapečati. Odnosno, da im overi kupoprodajni ugovor.

Praznično ludilo na tržištu nekretnina agenti objašnjavaju dolaskom dijasporaca u rodnu zemlju, kao i stranaca koji su planirali kupovinu tokom godine, a nisu imali slobodnog vremena za realizaciju i njihovom žurbom da ulože u nekretninu, pre svega u prestonici. Kako pišu Halooglasi, to su prvi i najaktivniji kupci u ovo doba godine, a uz njih tu su i redovni kupci koji po svaku cenu žele da u novu godinu uđu sa novim stanom, što ovaj period čine veoma komplikovanim za one koji bi da se skuće.

Video: Gde je garaža? Seks prodaje stanove, ali one ne idu uz gajbe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сале

    9. januar 2020 | 18:34

    Београд- држава у држави (Србији) која нестаје.

  • Bata Mata

    9. januar 2020 | 18:29

    Baš sam rešio da kupim dupleks u BW Ali mi je povoljnije da kupim u Francuskoj stan jer su tamo daleko povoljniji stambeni krediti.

  • Mery.Loo

    9. januar 2020 | 19:04

    Šta li ti ljudi rade?? Ako imaju prosečna primanja 70.000 pa puta dva; a stan košta €1500 m2!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>