• 0
 ≫ 

Važni projekti čekaju Užice: Među njima je replika neolitskog naselja, prvog u Srbiji

 ≫ 

Projekat ''NeoLife'' imaće značaj za ceo kraj, kaže pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić

  • 0

Užice bi uskoro trebalo da dobije repliku neolitskog naselja u klisuri Ðetinje, koje će biti prvo tog tipa u Srbiji, a predstavnici gradske vlasti kažu da će taj projekat, realizovan u saradnji sa Tuzlom, biti izuzetno zanimljiv turistički i obrazovni resurs.

Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao da će u izgradnju ove replike, koja će u aprilu ili maju biti otvorena u užičkom selu Stapari, biti uloženo oko 600.000 evra.

- Ambicija je da se kroz izgradnju lokaliteta predstavi način života u neolitskoj zajednici i projekat ''NeoLife'' imaće značaj za ceo kraj - kaže on, i dodaje da Užice planira još niz projekata za koje će iz budžeta grada, vrednog 3,3 milijarde dinara, biti uzeto oko 20 odsto.

Najznačajniji projekti za 2020. godinu odnose se na putnu infrastrukturu. Ozbiljne intervencije planirane su za ulice, lokalne puteve, i izgradnju kružnog toka na raskrsnici kod Muzeja, koji u velikoj meri treba da rastereti putnički saobraćaj na toj deonici, prenosi Tanjug.

Nešić navodi da bi u ovoj godini trebalo da se obezbede i sredstva za projekat izgradnje severne obilaznice grada na relaciji Kadinjača - Jelova Gora. Kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, najavljen je početak izgradnje kanalizacione mreže u naselju Turica, koja će rešiti veliki i dugogodišnji komunalni problem.

Klisura Đetinje Djetinje Foto: Wikipedia/nevena kukoljac

- Obuhvatićemo i sve druge aktivnosti koje su vezane za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, kako u gradskim tako i u seoskim mesnim zajednicama. Očekujemo i podršku Vlade za veće projekte koji se tiču centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda -napominje Nešić. Budući da Užice ima velike ekološke izazove, pre svega kada je reč o kvalitetu vazduha, on tvrdi da se ovaj grad pozicionirao kao lider u ekološkim inovacijama.

U planu je i konverzija kotlarnica na gas, pre svega onih u Domu za majku i dete, i u Zdravstvenom centru, a do kraja godine se očekuje početak izgradnje velike kotlarnice Međaj, čime će se u potpunosti zaokružiti konverzija kotlarnica na gas za objekte kolektivnog stanovanja. Prema Nešićevim rečima, grad je ove godine izdvojio 20 miliona za mere podrške energetske efikasnosti u individualnim objektima, koje bi trebalo da doprinesu sve boljem kvalitetu vazduha.

Grad može da bude ponosan i na dva očekivana projekta Evropske unije, vredna preko milion evra, i namenjena proširenju kadrova, podizanju svesti, kapacitetima, uvećanju sredstava za ekološke namene i slično. - Prvu polovinu 2020. obeležiće i značajni radovi na rekonstrukciji Starog grada, pre svega kroz gradnju kule i citadele na lokalitetu Gornjeg grada - zaključuje Nešić.

Tekuća godina je ključna i za završetak projektne dokumentacije za veliki pešački most dužine 113 metara, koji treba da poveže državni put prvog B reda Užice-Zlatibor sa lokalitetom Stari grad, čime bi se u velikoj meri olakšala komunikacija svih zainteresovanih posetilaca.

Gradska vlast će u ovoj godini rešavati i pitanje parking mesta, a za Međaj je rezervisano njih 120. I tu nije kraj. Nešić najavljuje i završetak sportske hale Krčagovo krajem leta, odnosno rekonstrukcije Narodnog pozorišta i platoa ispred Muzeja.

Video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>