• 0
 ≫ 

Delta siti nije prodat fondu NEPI

 ≫ 

NEPI nije ušao u vlasništvo popularnog šoping mola

  • 0
Tržni centar

Foto: Shutterstock

Južnoafrički investicioni fond Nju Jurop Properti Investments (New Europe Property Investments, NEPI) nije kupio podgorički i beogradski šoping mol Delta Siti, kako su preneli pojedini mediji, potvrđeno je za Telegraf Biznis. 

- Kompanija NEPI Rockcastle nije preuzela, niti kupila ni jedan od pomenutih šoping centara (Delta City Podgorica, Delta City Beograd). Informacije koje su pojedini mediji objavili danas o navodnoj kupovini šoping centara su pogrešne - rekli su iz kompanije NEPI za naš portal.

Reč je o dva mola koje je  2016. godine od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio za 202,8 miliona evra tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment.

Pojedini mediji su jutros preneli da se kao kupac ta dva tržna centra pojavio NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama. Međutim, prema našim saznanjima, ta informacija nije tačna.

Podsetimo, podgorički Delta Siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi, a beogradski je otvoren godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, pre svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta Sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed. Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Međutim, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod bonitetne agencije Mudis.

NEPI je u tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji je otvoren 2018. godine na 150 hiljada kvadrata, uložio 100 miliona evra. U Srbiji, NEPI upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi gde, pored Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>