• 4

Najjeftiniji kvadrat u Makarskoj je 1.500 €, a prvi red do mora 4.500: Zavladao je i novi trend

Kvadrat stana u izgradnji košta 1600 do 1700 evra po kvadratu, a u novogradnji od 1700 evra pa naviše, zavisno od lokacije

  • 4

Cene stanova u Makarskoj skočile su u poslednjih godinu dana, a mnogi se pitaju zašto je to tako. Međutim, uprkos prekomernoj stambenoj izgradnji, hit su postala građevinska zemljišta.

Poslovnih prostora u Makarskoj sve je manje za prodaju i oni se prodaju za 1.700 evra po kvadratu, pa i manje, a mogu se unajmiti za 300 evra mesečno.

- Hit u Makarskoj postala je kupovina građevinskih zemljišta jer su klijenti shvatili da im je jeftinije da kupe zemljište i na njemu sagrade svoju kuću iz snova, nego da kupe kuću. Ovakva zemljišta prodaju se po ceni od 170 do 500 evra po kvadratu, a kupuju ih uglavnom povratnici iz Nemačke s BiH državljanstvom, a stranci vrlo retko - kaže znalac tržišta nekretnina, Filip Rafaneli.

On je dodao da nešto malo interesovanja i to isključivo od strane domaćih ljudi ima za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, odnosno maslinika, a koji se prodaju za 20 do 50 evra po kvadratu.

Broj dva na tablici su manji stanovi, jednosobni i dvosobni, uz jedini uslov da se nalaze ispod magistrale, a u Makarskoj je to uglavnom ili na Dugišu ili u centru. Ovakvi stanovi imaju oko 50 kvadrata i najbolje se prodaju nakon građevinskih zemljišta, a cena im je od 1700 do 2000 evra po kvadratu, dok ih od svoje životne ušteđevine uglavnom kupuju povratnici koji su ceo život radili u inostranstvu, te Slovaci, Česi i državljani BiH.

Makarska grad nocni zivot klubovi

Printskrin: Youtube/3Dpatrol

- Cene manjih stanova porasle su pa se, na primer, na Zelenki stan mogao kupiti za 1600 ili 1700 evra po kvadratu, dok sada košta od 1.800 do 2.000 evra - kazao je Rafaneli, dodavši da je hit broj tri u Makarskoj kupovina već potpuno uređenih kuća koje se po kvadratu prodaju za 1.400 do 2.000 evra, a čija je minimalna površina oko 350 kvadrata i uglavnom ih kupuju povratnici iz Nemačke.

Sagovornik napominje da kvadrat stana u izgradnji košta 1.600 do 1.700 evra po kvadratu, a u novogradnji od 1.700 evra pa naviše, zavisno od lokacije.

- Najjeftiniji stan u Makarskoj može se kupiti za 1.500 evra po kvadratu, dok je najskuplji onaj prvi red do mora, na samoj plaži i njegova cena je 4.500 evra po kvadratu, a površina uglavnom oko 75 kvadrata. Međutim, kupci čiji je prosek godina od 40 do 60, traže manje stanove i to s liftom, a sada, na primer, na Dugišu ne postoji nijedan jednosobni stan za prodaju, a koji ima sređen vlasnički list i čija je cena oko 2.000 evra po kvadratu - ističe Filip Rafaneli.

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    Ma predivno je tamo, ali za srbe je grcka!

  • dg

    Naduvane cijene samo zbog mogućnosti izdavanja preko ljeta. Niti imaju veze sa primanjima lokalnog stanovništva niti sa ponudom mjesta koje van sezone izgleda kao veće selo i u kom se ništa ne događa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke