• 1

Ako odete u ovaj grad, platiće vam gotovo celu stanarinu i to naredne dve godine

Nakon što su mnoge italijanske opštine pokušale da ožive populaciju koja iščezava prodajom oronulih kuća za simbolične iznose od jednog evra, jedan gradić je ponudio nešto drugačiji pristup rešenju ovog problema

  • 1
teora

Foto: Printscreen Youtube / Zio Tom

Teora, primamljiva destinacija na jugu italijanske pokrajine Kampanje, nada se da će potencijalne rezidente privući u ovo mesto ukoliko im ponudi plaćanje stanarine za nekretninu u koju bi se uselili.

Iako je program prodaje kuća za jedan evro dao dobre rezultate širom Italije, od Sicilije na jugu, pa do pokrajina na krajnjem severu zemlje, privlačeći kupce koji su spremni da se prihvate opsežnih investicija u zapuštena domaćinstva, strahuje se da su namere novih vlasnika, ipak pre bile usmerene na to da se obezbedi jeftina nekretnina u kojoj će se provoditi odmori, nego da se u njoj zaista i živi.

Vlasti Teore smatraju da je njihov plan bolji, budući da su spremni da plate iznos od 150 evra troškova iznajmljivanja prazne kuće, za period od dve godine ili da novom stanaru ponude 5.000 evra za kupovinu nekretnine. Međutim, kupci treba da ostanu  trajno nastanjeni u ovom gradiću u periodu od najmanje tri godine, kao i da u trenutku apliciranja imaju barem jedno dete.

- Nisam pristalica programa prodaje kuća za jedan evro jer to ne motiviše ljude da ostanu u gradu - kaže za CNN, Stefano Farina (Stefano Farina), gradonačelnik Teore.

- Ispada da oni tu borave najviše nekoliko meseci tokom godine koristeći kuće da u njima provode godišnje odmore, što nije rešenje. Sa druge strane, situacija u kojoj novi stanovnici treba da upišu dete u lokalnu školu ipak unosi malo više života u lokalnu zajednicu - nastavlja Farina.

Populacija Teore dramatično je smanjena nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovaj gradić, kao i susedni Lioni, a njihova potpuna obnova nikada nije sprovedena.

- Svake godine rode se svega dve bebe naspram 20 starih lica koja preminu. Spali smo na svega 1.500 stanovnika jer su mesto masovno napuštali mladi nakon zemljotresa - objašnjava Farina.

- Želeli bismo da taj negativni trend promenimo, a nove porodice su stubovi naše zajednice koja nestaje i zbog toga želimo da ohrabrimo one koji imaju decu da se prijave - dodaje gradonačelnik.

Teora spada u krug najpovoljnijih italijanskih gradova kada je reč o troškovima stanovanja. Trenutno, najniža cena za iznajmljivanje nekretnine je oko 200 evra mesečno, dok se kuće površine oko 100 m2 prodaju po cenama od oko 30.000 evra. Stoga bi oni, koji se uključe u program koji sprovode vlasti Teore, trebalo da doplate svega 50 evra mesečno, za najam najjeftinije nekretnine.

Sa druge strane, kupovina nekretnine, iako bi podrazumevala doplatu od oko 25.000 evra, uz obećan poklon od 5.000 koji nude lokalne vlasti, ipak bi u konačnom zbiru troškove investiranja u novi dom u Italiji učinila manjim od troškova onih koji su zapuštene nekretnine kupovali za 1 evro i potom prolazili kroz cikluse ulaganja koji premašuju cifru od 25.000 evra.

Kuće koje se nude na prodaju su uglavnom u dobrom stanju, budući da su temeljno rekonstruisane nakon zemljotresa, a neke se čak prodaju i nameštene.

Grad takođe oslobađa nove stanovnike mnogih lokalnih taksi na usluge, a pokriva i troškove školskih obroka.

- Do sada, dve italijanske porodice i jedna brazilska sa italijanskim korenima su se naselile u gradu. Poveli su čak i svoje babe i dede -  kaže Farina.

On se nada da će i mnogi drugi slediti njihov primer.

Ipak, šta je to što Teora može da ponudi, a drugi italijanski gradovi ne mogu.

Smešten u samom ćošku regije Kampanja, u oblasti Irpinia, ovaj gradić leži u podnožju planine "Cresta del Gallo". U ovom brdovitom predelu punom zelenila, posebno mesto zauzima ušće Fiumićela u reku Ofanto.

- U pitanju je netaknuta priroda i najfascinatniji deo čitave oblasti Irpinia, poznat kao „zelena pluća“, zbog obilne vegetacije i čistog vazduha. Sa ovakvim prirodnim lepotama, mi nemamo na čemu da zavidimo Umbriji ili Toskani - dodaje gradonačelnik.

Teora se nalazi u blizini mora, na svega sat vremena vožnje od Pestuma, vrednog arheološkog lokaliteta, koji je uz to bogat i lepim plažama. Nacionalni park Ćilento, Amalfi obala kao i regioni Pulja i Bazilikata takođe su veoma blizu.

Možda i najveća specifičnost ovog grada je ta, da je tokom 1936. godine, na 24 sata postao prestonica Italije kada ga je Benito Musolini proglasio glavnim gradom zbog njegovog strateškog položaja.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>