• 35
 ≫ 

Švajcarci opet popisuju naše nekretnine: Našli su 100.000 sakrivenih kuća, šta ih sada čeka

 ≫ 

Popisivači kreću sledećeg meseca na teren

  • 35
kuća, kljucevi

Foto: Pixabay

Ponovo počinje popis imovine, i ažuriranje baza podataka o nekretninama. Kroz program Švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu“ narednih meseci, na terenu će raditi 36 popisivača.

Švajcarska vlada finansira popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji, u okviru programa "Reforma poreza na imovinu", saopšteno je iz programa "Reforma za imovinu".

Trenutno je u 13 opština angažovano 36 popisivača nekretnina, a u ostale 22 opštine popis će početi tokom marta, najavila je stručnjak švajcarskog programa Jelena Holcinger.

Plan je da se ceo posao završi do kraja ove godine i da što je moguće više nekretnina bude u sistemu poreske evidencije.

Procene su, kako je ukazala, da u zavisnosti od opštine do opštine, ima od 10 do 30 procenata nekretnina koje su van poreske evidencije.

Sve opštine koje su bile u programu "Reforma poreza na imovinu" povećale su procenat naplate tog poreza i nijedna od njih nije podigla iznose poreza, navodi se u saopštenju programa "Reforma poreza na imovinu".

Vranje je u 2019. godini od poreza na imovinu naplatio 235 miliona dinara, što je za 36 odsto više nego prethodne godine, a u Ćupriji je na ime ovog poreza naplaćeno 158 miliona, što je u odnosu na 2018. godinu uvećanje za 35 odsto.

U Kraljevu je porez na imovinu prošle godine doneo 309 miliona dinara, i to je povećanje od 12 procenata u odnosu na godinu pre, dok su u Topoli naplatu ovog poreza podigli za devet odsto, odnosno 72 miliona dinara ukupno. Petrovac na Mlavi je u 2019. naplatio skoro 90 miliona dinara što je u odnosu na 2018. povećanje od 13 procenata. Niš je povećao naplatu za 15 procenata, a Sombor je od poreza na imovinu naplatio 8 miliona dinara više nego u 2018.

- U prvom ciklusu na terenu je radio 321 popisivač, i evidentirano je oko 100.000 novih nekretnina - tvrdi Jelena Holcinger.

Pet najboljih opština podelilo je nagradni fond od milion franaka, poklon vlade Švajcarske, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

Prema iskustvu švajcarskog programa najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezima na imovinu su neprijavljivanje kvadrature kao i promene na vlasništvu, kao što su na primer, prodaje ili ostavinska rešenja.

Svi popisivači imaju jasno istaknute legitimacije, koje je izdala opština. Prošli su obuku i do sada nije bilo nijednog incidenta. Takođe, na terenu se pokazalo da neki ljudi jednostavno nisu znali da je bilo kakva promena oko veličine nekretnina njihova obaveza da to prijave, već su mislili da to radi opština.

Procene opština su da ima između 10 i 30 posto nepopisanih nekretnina, međutim, nisu sve tražile popisivače za popis nekretnina. Jedan broj opština je skoro sve nekretnine popisao,ali ih nisu uneli u poresku evidenciju.

Kod njih će popisivači to raditi.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    23. februar 2020 | 09:09

    A za nase corave popisivace OCIGLEDNO da su bile nevidljive i sa zemlje i iz vazduha.

  • Rastko

    23. februar 2020 | 09:19

    Sta ce nama koji imamo samo 1.000.000 gradjana bez krova nad glavom tricavih 100.000 napustenih kuca , neka ih popisaju drugi pametniji pa makar i strani i makar za svoje potrebe.

  • Rastko

    23. februar 2020 | 09:21

    Kod nas je inace u svemu opsti nemar !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>