• 12
 ≫ 

Da li je kvadrat u Beogradu stvarno najskuplji u regionu?

 ≫ 

Iz godine u godinu cene nekretnina u Srbiji sve su više. Najveći porast cena kvadrata beleže veći gradovi, pogotovo prestonica Beograd. Da li po rastu cena nekretnina pratimo trend u Evropi i u kojim gradovima u regonu je najskuplje kupiti nekretninu?

  • 12
Gradnja, gradjevinarstvo, inzenjer, novi stanovi, zgrada Foto: Shutterstock

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi. Baš na ovoj lokaciji je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra, čime je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra - njegova cena je iznosila 8.683 evra. Ipak, prema istraživanju sajta za nekretnine 4zida.rs najskuplja opština u Srbiji je opština Stari grad u Beogradu. A

ko želite da kupite stan baš u ovoj opštini najjeftinije ćete proći ako gledate nekretnine na lokaciji Kopitareva gradina, u kojoj prosečna cena oglašenih stanova starogradnje na sajtu 4zida.rs iznosi 2086 evra/m2. Najskuplji stanovi u opštini Stari grad su u centralnoj prestoničkoj lokaciji – Knez Mihailovoj.

U glavnoj ulici Beograda prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji iznosi 3426 evra/m2. Ipak, za ovu lokaciju, najveći rast cena bio je u prvom kvartalu 2019. godine kada je posečna cena kvadrata iznosila 4061 evro/m2.

Ako posmatramo samo Beograd, vidimo da su cene nekretnina u porastu za mnoge gradske lokacije, ali to ne važi za sve opštine. Kada analiziramo sekciju kretanja cena na sajtu 4zida.rs vidimo da su najjeftiniji kvadrati u gradskim opštinama Palilula, Čukarica i Rakovica, i to na lokacijama Padinska skela (530 evra/m2), Sremčica (729 evra/m2) i Resnik (777 evra/m2). S druge strane, osim Starog grada, druga najskuplja beogradska opština je Vračar, gde se prosečne cene oglašenih stanova kreću od 1959 evra/m2 na Južnom bulevaru, do 2616 evra/m2 na Krunskom vencu.

Da li smo lideri u regionu po ceni kvadrata?

Kvadrati Printskrin: 4zida.rs

Cene kvadrata u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, gde nema drastičnijeg rasta cena nekretnina. Ipak, u Hrvatskoj i dalje vrtogavo rastu cene stambenog prostora. Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cene nekretnina su skočile čak za 10,4 odsto. Ipak, najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu samo u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuće nego stana.

Na listi sajta GlobalPropertyGuide, Zagreb se sa prosečnom cenom kvadrata od 1978 evra nalazi ispod Ljubljane (3657 evra/m2), Budimpešte (2515 evra/m2), ali i Beograda (2239 evra/m2). Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primetan snažniji rast, cene nekretnina još uvek nisu dostigne nivo iz 2008. godine.

Šta je uzrok visokim cenama nekretnina?

Kvadrati Printskrin: 4zida.rs

I pored visokih cena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji. U Hrvatskoj je jedan od razloga poskupljenja cena nekretnina državna subvencija po kojoj se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata.

Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cene, a primetno je da su poskupeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu.

Jedan od razloga za poskupljenje cena jesu svakako i povoljniji stambeni krediti, kako kod nas, tako i u regionu. Ipak, u Srbiji čak 70% kupaca kupuje stan plaćajući ga kešom. Niske kamate na štednju dodatno su podstakle građane da radije štede u nekretninama nego u devizama kod banaka. Velika potražnja često utiče na to i da se zidaju kvalitetniji stanovi u novogradnji, kao i da se postojeći stanovi starogradnje renoviraju kako bi bili privlačniji kupcima.

Bez obzira na to u kom gradu želimo da kupimo nekretninu, važno je detaljno se raspitati o prosečnim cenama u biranom kraju - nekad se cene mogu značajno razlikovati čak i za dva susedna kraja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    9. mart 2020 | 15:11

    Da li je skup ili nije to ne znam ali znam da se prodaje kao da je najeftiniji u svetu.

  • Sima

    9. mart 2020 | 15:38

    Uporedio sam i ustanovio da je cena gradjevinskog materija skoro svuda ista pa mi nije jasno kako je moguce da su stanovi u Beogradu petostruko skuplji!Neko tu lupa po dzepu naivne kupce i one koji misle da u Beogradu tece med i mleko😂😂

  • Cvrle

    9. mart 2020 | 15:32

    Bas fino,samo neka se kupuju nekretnine u Beogradu a niko ne razmislja da je po podacima Beograd najzagadjeniji grad!E pa srecno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>