• 11
 ≫ 

Planina naduvala cenu kuća na selu: Ako biste miran život kraj Zlatibora, računajte duplo

 ≫ 

Da li će balon cena pući i svesti kvadrat u ovom delu Srbije na nižu cifru?

  • 11
Zlatibor, Tornik foto: RINA
Zlatibor, Tornik foto: RINA

Zlatibor se, u poslednjih nekoliko godina pozicionirao kao popularna turistička destinacija, posebno u zimskom periodu. Ta činjenica je u mnogome doprinela da se ova planina pozicionira i kao dobro mesto za investiranje u nekretninu. Cene stanova na Zlatiboru uporedive su sa iznosom koji je potrebno izdvojiti za kvadrat stambenog prostora u Beogradu, pa se neminovno postavlja pitanje – da li će taj “balon” cena pući i svesti kvadrat u ovom delu Srbije na nižu cifru?

Ilustrativan je podatak da je u okviru turističke ponude Zlatibora danas raspoloživo oko 45.000 kreveta, dok je svega nekoliko godina ranije, bilo tri puta manje mesta za turiste. I to govori u prilog tezi da se na Zlatiboru sve više gradi, da se prometuju nekretnine i da se stavljaju u funkciju hostela, apartmana za izdavanje.

Trenutno, kako pišu Halo oglasi, prosečna cena kvadrata na Zlatiboru iznosi 1.225 evra. Međutim, ukoliko razmišljate o novogradnji, na dobroj lokaciji u srcu ove planine, razmišljajte o dva puta većem iznosu.

Svakako, jasno je da su cene na Zlatiboru dostigle svoj maksimum, ali nas ne očekuje nagli pad. Zato je ovo i dalje dobra investicija za one sa viškom novca ili entuzijazma.

Visoka A klasa i dalje se drži na pomenutom maksimumu, a tražnja ne jenjava. Iako će tražnja najkvalitetnijih stanova blago usporiti u narednom periodu, ne očekuju se drastične promene po tom osnovu.

Neke zanimaju okolna sela

Tražnja za nekretninama na Zlatiboru proširila se i na obližnja sela, jer im je pozicija takva da je lako moguće izdavati nekretnine, a opet niste u žiži dešavanja i „haosu“. Kada je reč o okolnim mestima, kao najpopularnije se nametnula Čajetina. Zapravo, Zlatibor se i nalazi na teriroriji te opštine, a stanovi su čak i upola jeftiniji nego na najboljim lokacijama na samoj planini.

Ono što pokazuje kalkulator prosečnih cena na portalu Halo oglasa, jeste da je u centralnom delu Čajetine prosečna cena kvadrata oko 850 evra. Cena kvadrata u ovom delu ide i do 1.000 evra, a u nekim slučajevima i više. Vođeni time i velikom tražnjom, investitori su poslednjih godina dizali zgrade i u Čajetini.

Ima kupaca i za kuće u okolnim selima

Ukoliko ste tip za miran odmor daleko od svih, za vas je idealna opcija da kupite kuću u nekom od okolnih sela. Ne zavaravajte se. Kvadrat u ovim selima nije jeftin kao što je slučaj u mnogim delovima zemlje. Blizina Zlatibora naduvala je cene kvadrata na 700, 800, pa i 1.000 evra po kvadratu.

U ponudi su mahom kuće na sprat, ali ima i onih manjih od, recimo, 45 kvadrata.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    14. mart 2020 | 19:40

    Zlatibor vec postaje vasar

  • DARKO 100%

    14. mart 2020 | 18:18

    Sve sto je na planini vredi,i ono ima svoju cenu koja je uporedivo mala sobzirom kad igubite zdravlje i koliko potrosite na lekove i doktore,planina je pola zdravlja i moramo imati respekt prema njoj

  • Darko Loncar

    14. mart 2020 | 19:34

    To nije planina,ne u pravom smislu reci,vec Bg 2 .Sta je tu interesantno kad iz haosa odes u haos,naravno skuplji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>