• 2

Gradilo se punom parom zbog lepog vremena i niskih kamata. Tako je bilo dva meseca, a kako dalje?

U SAD, gradnja multi-porodičnih kuća pala je za 17 odsto, ali je porasla tražnja za kućama za jednu porodicu, i to za 6,7 procenata u periodu između januara i februara

  • 2
Gradnja, gradjevinarstvo, inzenjer, novi stanovi, zgrada

Foto: Shutterstock

Građevinci su u februaru započeli gradnju novih kuća u SAD i to tempom od 1,6 miliona objekata, što je manje u odnosu na januar kada ih je bilo 1,62 miliona, ali za 39 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Dozvola za izgradnju novih domova, u međuvremenu je pala 5,5 odsto: od najvišeg nivoa zabeleženog u januaru 2020. (u poslednjih 13 godina) do sezonski prilagođene godišnje stope od 1,46 miliona.

Ipak, ova cifra je i dalje za 14 odsto viša nego prošlogodišnja.

Gradnja multi-porodičnih kuća pala je za 17 odsto, ali je porasla tražnja za kućama za jednu porodicu, i to za 6,7 procenata u periodu između januara i februara.

Građevinske dozvole za prvi tip kuće su pale za 20,2 odsto, dok su one za drugi tip kuće - porasle 1,7 procenata. Nekretnine koje podrazumevaju dve do četiri zajednice takođe beleže rast, od 4,7 odsto.

Na krupnom planu, svi delovi SAD beleže pad kada je reč o dobijanju građevinskih dozvola, a najkritičnije je na severo-istoku, gde pad iznosi 25 procenata. U ovom delu je zabeležena i najslabija gradnja novih kuća. Nove kuće su se najviše gradile na jugu i Srednjem Zapadu države.

Niske kamatne stope i vreme su dva ključna razloga za rast gradnje, jer je mnogo Amerikanaca u tome videlo priliku da kupi kuću. Sa druge strane, tamo je u januaru i februaru bilo neobično toplo za to doba godine, pa su građevinci mogli nesmetano da rade, punom parom.

Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni, budući da ekonomski potresi izazvani korona virusom ometaju sve sektore, pa i ovaj, i primoravaju ljude da ostanu kod kuće, odnosno da ne rade.

Ekonomisti kažu da će se njegove posledice po građevince i kupce tek videti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građevinac

    22. mart 2020 | 20:21

    Mnogo je pametnije raditi kolektivne gradnje a i apsolutno su bolje za zivot nego individualne kuce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>