≫ 

Masovno otkazivanje kirija u Srbiji: Gazde solidarne, "ne morate da plaćate u vanrednom stanju"

 ≫ 

"Ne morate da plaćate kiriju ovaj mesec, ni naredna tri"

Izdavanje stana, korona virus Foto-ilustracija: Pixabay

Otkako je došao korona virus i u Srbiju, pored zdravlja ugrozio je i ekonomiju. Posebno će biti pogođen privatni sektor za koji se trenutno razmatraju mere i programi podrške. I u ovom periodu vanrednog stanja javilo se uvek aktuelno pitanje, odnosno relacija stanodavac-gazda.

Da li morate da plaćate kiriju dok traju mere zaštite?

Da. Morate. Zakonom nije definisano da ne morate da ispunjavate svoje obaveze, ali ovih dana su se pojavili fantastični primeri koji pokazuju koliko možemo da budemo solidarni i da pomognemo jedni drugima kada je najteže.

Mahom, stanodavci prethodnih dana obradovali su svoje stanare vestima da im neće uzimati kiriju za ovaj mesec, a neki čak sve vreme vanrednog stanja.

Lepi primeri ne stižu samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Pančeva...

"Zove me brat da mi kaže da im je gazda stana u kome su rekao da ne moraju da plaćaju kiriju dok ovo ne prođe. Bože kakav čovek, morala sam to da spomenem ovde jer smo pali u nesvest", jedan je od primera.

"I mojoj ćerki gazda rekao da ne mora da plaća kiriju dok je vanredno stanje".

"I ja sam moje cure obavestila da ne moraju da plate kiriju. Tako sam uradila i poplava kad je bila". "Svom stanaru sam rekla da će kiriju platiti kada prodje vanredno stanje. Pođimo od sebe!"

Ako nemate ugovor

Međutim, to da li će vam stanodavac oprostiti kiriju, trenutno zavisi isključivo od njegove volje. Još ukoliko niste potpisali ugovor o zakupu, koji bi trebalo da se podrazumeva u praksi, ništa vas neće zaštiti čak i da se na državnom nivou donese neka odluka u tom smislu.

- Ukoliko ne postoji validan ugovor između stanara i stanodavca sve je pitanje međusobnog dogovora - kaže za naš portal Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

Ako imate ugovor

Opet, vanredno stanje ne mora da vas oslobodi plaćanja stana. Može jedino rate kredita za stan. Što je sada i zvanično usvojena mera.

- Čak i da postoji validan ugovor, sačinjen od strane pravnog lica i overen kod notara, pitanje je da li su ugovorom definisane ovakve iznenadne situacije. U svakom slučaju, u cilju i stanodavca i stanara jeste da se postigne dogovor - dodaje Dražić.

Međutim, razvoj situacije možda će nagovoriti brojne stanodavce da slede pozitivne primere i smanje, ili ukinu kirije u narednim mesecima.

- Ukoliko studenti do kraja svoje školske godine ne budu imali uživo predavanja ili vežbe, neki od njih će poželeti da odu kući. Pojedini stanodavci će u ovoj situaciji spustiti kiriju, ne samo kako bi zadržali svoje sadašnje stanare, već i kako bi pokazali solidarnost u ovim vremenima. Iako sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ne utiče na to koju će cenu za izdavanje ili prodaju odrediti vlasnici, verujemo da je jedino logično ponašanje u ovim trenucima međusobna solidarnost i razumevanje - kaže nam ona.

Ipak, i u ovoj situaciji postoje i oni koji pokušavaju dodatno da zarade pa podižu cene pravdajući se upravo situacijom u zemlji.

Pišite nam na biznis@telegraf.rs da li imate sličan primer.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zakupac lokala

    20. mart 2020 | 19:11

    Juce ljudski molim gazde da smanje kiriju jer NEMA posla, da izadju u susret koliko mogu kao ljudi jer sam kod njih 16 godina i odgovor je NE ,kiriju da spremim u roku kazu... Sta reci? Nemoc, bes, gorcina skupila se u dusi... Proklet da je svako ko se sad sili i ko je necovek!

  • Stefan

    20. mart 2020 | 16:15

    Ja trenutno nemam posao iako imam dva fakulteta i zivim od izdavanja stana. Ako mi stanar ne plati kiriju sta cu jesti i od cega cu da platim racune?

  • Gidra

    20. mart 2020 | 16:45

    Fino aj sad da cujemo sta ce drzava da otpise od dugovanja struju i ostale dadzbine

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>