• 28
 ≫ 

Novi trend na tržištu nekretnina u Srbiji: Korona spustila cenu zakupa, došlo do veće, bolje ponude

 ≫ 

Neki najavljuju da neće naplaćivati zakup. Pojedini nude "čuvanje stana" dok ne prođe vanredno stanje, ali ima i onih koji su ostali bez podstanara

  • 28
stan,

Foto: Pixabay

Nedavno smo pisali o neobičnoj pojavi u vreme dok vlada korona virus, a to je da su brojni stanodavci obradovali svoje stanare vestima da im neće uzimati kiriju za ovaj mesec, a neki čak sve vreme vanrednog stanja.

Uporedo sa tim, pojavio se još jedan trend - zbog korone bolja je i ponuda stanova za izdavanje.

Korona je uticala i na naše tržište nekretnina, pre svega u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Onaj ko sada traži stan, ima manju konkurenciju, a po svemu sudeći može da računa i na blago niže cene nego pre proglašenja pandemije.

Šta se desilo?

 

Kada je je konkretno reč o rentiranju, brojni podstanari otkazali su stanove, mahom studenti koji su se vratili u rodna mesta. Zbog toga su vlasnici tih nekretnina opet stavili na tržište stanove za izdavanje, ali po nižoj ceni.

Sve to zajedno, uticaće da i u narednim nedeljama, a možda i mecesima za manje para dođete do kvalitetnijeg stana (ukoliko ste podstanar).

Da je tako, svedoče i oglasi na sajtovima za oglašavanje nekretnina - veći je broj oglasa, a dodatno, oni koji su već aktuelno, dodatno se "sređuju".

- Konkretno, na našem sajtu nije došlo do većeg pada broj oglasa, ni kada je reč o prodaji, ni kada je reč o izdavanju, što znači da su ljudi i dalje zainteresovani da svoje nekretnine ostave na tržištu. Mnogi od njih su se posvetili i sređivanju svojih oglasa - ubacivanjem dodatnih fotografija, tlocrta, a neki od njih su počeli da nude i video ture. Iako se u ovom trenutku uživo razgledanje nekretnina drastično smanjilo, mnogi oglašivači unapređuju svoje oglase i pripremaju se za vreme kada će se tržište vratiti u pređašnje stanje - kaže nam Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

Kada je reč o izdavanju, na njihovom su primetili blagi porast broja oglasa za izdavanje.

Samo za poslednja 3 dana oko 200 oglasa, i to su oglasi i fizičkih lica, ali i agencija koje ih zastupaju.

- Ovaj porast najviše se desio zbog povratka studenata svojim kućama - dodaje ona.

Da li će sve ovo uticati da se konačno cena nekretnina, odnosno zakupa dovede u optimalno stanje, nadaju se mnogi podstanari koji su se žalili prethodnih meseci da je zakup stana "papren".

Podsetimo, u poslednje vreme najjeftiniji stan za izdavanje na Novom Beogradu, a da odgovara potrebama prosečnog zaposlenog, nije mogao da se nađe ispod 300 evra.

Kakvo je vaše iskustvo? Pišite nam u komentarima.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zapitan

    30. mart 2020 | 14:16

    Otišli Beogradjani kucama...

  • ime

    30. mart 2020 | 16:24

    Ja ne napalacujem stanarima. Neka plate racune i to je to. Nisu neka sirotinja, ali su privatnici i odmah sam im to javio

  • Agent

    30. mart 2020 | 17:03

    Glupost, na sajtu Halo oglasa koji je najposeceniji danima nisam dobila notifikaciju za novi oglas. Kupovina je stala kao i zakup. Kupuju samo oni koji su u roku za raseljavanje. Oprecne informacije dajete ljudima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>