• 5

Zapušteni "zamak" u Srbiji nekada je bio ugledni hotel: Opštinari se zalažu da postane Dom za stare

Hotel Karađorđe nalazi se u selu Jarmenovci. Nekada je bio pun gostiju, potom su u njemu dugo boravile izbeglice, a sada zjapi prazan već 15 godina...

  • 5
Hotel Karađorđe, Jarmenovci

Hotel Karađorđe / Foto: toppress.rs

U Jarmenovcima, nadomak Topole, kada se krene iz centra sela ka brdima i pašnjacima, nalazi se čudnovat objekat, koji deluje prilično sablasno. Ipak, tu je nekada bio divan hotel, s velikom terasom, bazenom, muzikom i gostima iz cele Srbije, a naročito Vojvodine.

Hotel Karađorđe izgrađen je pre 86 godina, davne 1943, kao zadužbina Kraljice Marije. Tokom sedamdesetih i osamdesetih je radio najbolje, a poseta gostiju je onda krenula da slabi, da bi se u avgustu 1995. u njega uselile izbeglice iz Hrvatske.

Zanimljiv je podatak da je baš ovde Dobrica Ćosić pisao roman "Vreme smrti", a i drugi poznati su bili česti gosti, poput glumca Bate Živojinovića, zatim brojnih političara.

Hotel Karađorđe raspolagao je sa 80 ležaja i uvek je bio pun. Imao je bazen koji se nalazio iznad objekta, usred šume.

Međutim, poslednjih godina od kako izbeglice više ne borave u njemu, već su smeštene u Topoli, meštani gledaju kako hotel s takvom istorijom propada, a opštinari se zalažu da objekat pređe u njihovo vlasništvo, jer je sada vlasnik država. Za to im je potrebna saglasnost Vlade i nekoliko ministarstava.

Planova za hotel ima, ali su oni "na čekanju". Već 15 godina ovde nema nikoga, a ukoliko ne postoji šansa da se na tom mestu, u srcu Šumadije, ponovo pokrene hotel, jedan od predloga meštana je da postane Dom za stara lica, koji bi selu mnogo značio.

Iako deluje da se nalazi u divljini, od hotela Karađorđe do Aranđelovca ima svega 26 kilometara, a do Topole - 20 km. Osim toga, u blizini je čuveni Oplenac, stenovito brdo koje čuva kulturu i tradiciju srpskog naroda, tako da je turistički potencijal zagarantovan.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis/Foto: toppress.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    24. april 2020 | 12:30

    Gde su stanovali izbeglice tu se sve polomi,pokrade ,unakazi do zla boga.Ne znam ti ljudi kao da nemaju kulturu stanovanja ili su ziveli pre u ruralnim sredinama i nisu nikada bili u hotelu.

  • Zemunac

    24. april 2020 | 10:34

    Ne mogu da verujem pa to je bio vrh kako god zamisliš sramota za državu

  • Ja

    24. april 2020 | 12:12

    Ovo bas ali bas moze lepo da izgleda, realno ima i potencijala, sa vecom investicijom ovo moze da postane i luksuznije odmaraliste sa bazenom, neki programom u sumi, izletima i sl....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>