• 4

Još jedan razlog da bežite na selo: Predivna kuća od drveta, pravi se za samo tri dana

Da li biste živeli u ovako nečemu?

  • 4
Foto: Pixabay Liči na ovakvu kuću/Foto: Pixabay

Arhitekte ali i kompanije širom sveta sve počinju da predstavljaju jeftine kuće, koje se grade za kratko vreme i koje pri tom imaju atraktivan izgled.

Izgradnja jeftinog, ali snažnog i funkcionalnog doma za ljude koji nemaju krov nad glavom globalni je izazov, a odgovor je nedavno ponudila nova tehnologija- 3D print i firma "ICON" sa sedištem u Ostinu u Teksasu, koja je pomoću 3D printera izgradila prvu kuću, koja zadovoljava sve specifikacije - za manje od 24 sata i za oko 4.000 dolara - oko 3.600 evra.

Sada dobijaju i konkurenciju u vidu  kuće od lameliranog drveta koja se pravi za tri dana. 

Posle pažljivog procesa projektovanja i izrade lameliranih elemenata u fabričkim uslovima, ova eksperimentalna kuća podignuta je na betonskim temeljima u rekordnom roku.

Na danskom ostrvu Fyn, na delimično izolovanoj lokaciji, mlada šestočlana porodica u rekordno kratkom roku dobila je svoj dom. Zahvaljujući lameliranoj konstrukciji i čeličnoj oblozi, vila Korup, koju su projektovali Jan Henrik Jansen Arkitekter i Marshall Blecher, neverovatnom brzinom je postala ukras danskog seoskog područja.

Ova saradnja između dansko-nemačkog studija i australijskog arhitekte iznedrila je novi eksperiment na temu skandinavskog života.

Vila je organizovana samo na jednom nivou i to u formi tri kraka koja jasno definišu zone objekta. Kuća je povezana sa osunčanom padinom prema reci na jugu, glavni prilaz kući je na zapadu, dok je ka istoku okrenuta ka povrtnjaku. U unutrašnjosti, jedno krilo kuće dodeljeno je roditeljima, drugo deci, dok je treće krilo orijentisano ka ulici namenjeno parkiranju vozila.

Fasada kuće obložena je sirovim čeličnim panelima koji reaguju na vremenske uslove i vremenom menjaju svoju boju, te će se izgled objekta dodatno izmeniti. Uostalom, fotografije govore više od reči.

Detaljnije projekat možete pogledati ovde.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>