• 18
 ≫ 

Stan za zakup na Savskom vencu 120 €: Oživelo tržište izdavanja, a cene...

 ≫ 

Tražite li stan?

  • 18
Nekretnine, tržište, stanovi, kuća Foto: Shutterstock

Paralelno sa popuštanjem mera vezano za korona virus, ali samo većom brzinom, oživljava i tržište izdavanja stanova, pre svega u Beogradu i Novom Sadu. Brojni podstanari koji su otkazivali stanove sada se vraćaju, očekujući da im se život vrati u normalu u skorijem roku. Isto važi i za studente i buduće studente. Sa druge strane, i vlasnici stanova, ohrabreni relaksacijom mera, oglašavaju nekretnine koje bi rentirali.

Većina podstanara koji su napuštali iznajmljene stanove, bilo da bi uštedeli nekoliko meseci plaćanja kirije dok traje vanredno stanje, ili iz nekih drugih razloga, sada menjaju taktiku. Agenti za nekretnine sa kojima su Halo oglasi u stalnom kontaktu kažu da je interesovanje za stanove za rentiranje sve veće, posebno imajući u vidu popuštanje mera. Otvaranje kafića i restorana prvi je znak da se stvari polako vraćaju u normalu, iako su mere opreza još potrebne. Zato, svi koji žele da dođu do kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji i uz pristojnu cenu, vreme je da počnu da traže. Ovo je trenutak kad cene ne skaču, naprotiv. Gazdama su mahom važniji pouzdani podstanari od toga da zarade nekoliko desetina evra više.

Kako je korona virus uticao na mesečnu rentu?

Na početku izmenjene situacije, kada je proglašena pandemija korona virusa i zbog toga i vanredno stanje, cene rentiranja su padale, jer su brojni podstanari odlučili da se vrate u rodno mesto, bilo da su dobili mogućnost za rad od kuće ili je reč o studentima koji su takođe mogu svoje obaveze da ispunjavaju online. Posebno u prvom naletu, bilo je situacije gde je, primera radi, u ponudi bio jednosoban stan na Savskom vencu po ceni od 150 evra mesečno, dok je do skoro takvu nekretninu bilo nezamislivo iznajmiti za manje od 220 evra mesečno.

I dok su sve oči uprte u leto i početak nove školske godine, kada se zapravo očekuje potpuna normalizacija, trenutak za iznajmljivanje nekretnine je upravo ovaj, kad su cene još pristojne, a ponuda sasvim dovoljna da možete da izaberete ono što vam najviše odgovara. Svako ko je stan tražio u “sezoni”, zna da je mnogo pametnije iznajmiti stan mesec dana unapred, nego strepiti da li ćete biti dovoljno brzi kako biste u trci, prvi stigli do odgovarajuće nekretnine, i po ceni višoj nego što je to danas slučaj.

Bogata ponuda u Beogradu, najtraženije garsonjere

Maj će biti mesec kada će ponuda u Beogradu biti dobra, što je i prilika koji bi valjalo iskoristiti. Najtraženije su, tradicionalno garsonjere i jednosobni stanovi i to u centru grada, nadomak fakulteta i viših škola. Prosečna cena se kreće od 200 do 250 evra, a ukoliko ste voljni da napravite kompromis u vidu toga da pristanete da živite u suterenu, mogli biste da računare na 30% nižu cenu. Reč je o lokacijama poput Dorćola, Vračara, Savskog venca, Voždovca, Novog Beograda... Primera radi, samo na Vračaru i Savskom vencu u ovom trenutku u ponudi je oko 130 stanova – od garsonjera do jednoiposobnih, a prosečna cena mesečnog najma oglašena je na oko 250 evra (od 200 do 400 evra). Mirijevo, deo kod Bogoslovije, Žarkovo, Altina, neke su od lokacija gde je moguće znatno jeftinije iznajmiti stan.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brko

    17. maj 2020 | 20:08

    Bice jos i jeftinije .Vraca se narod u manja mjesta gdje zivot postaje bolji i jeftiniji.Veliki gradovi su postali džungle gdje brat brata ne poznaje.

  • Miki

    17. maj 2020 | 22:58

    Najbolje dzabe da se da stan nek zivi ko hoce a vlasnik nek im placa i komunalije jos!

  • Neko

    17. maj 2020 | 21:49

    Obzirom da ovi stan na dan nemaju više posla, kao ni mnogi hosteli, a oni uglavnom rade u stanovima koje su iznajmili, jednostavno će otkazati zakup, pa će vlasnici ponuditi rentu opet. Pa tako mnogi stanovi, I logično veća ponuda će oboriti cenu drastično. Inače stan na dan Je bio u ekspanziji iz godine u godinu i direktno je uticao na rast cena iznajmljivanja stanova.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>