• 1

Planirate da kupite stan, ali ne znate da li ste na pravom putu? Obratite pažnju na ove stvari

Ulaganje je veliko, pa moramo biti sigurni u kvalitet stana ili kuće koju "merkamo"

  • 1
Srecna porodica, familija, useljenje, nova kuca Uvek se pitamo da li smo doneli pravu odluku? / Foto: Shutterstock

Ulaganje u nekretninu je velika investicija i zato je izuzetno važno da se pre same kupovine uverimo u njen kvalitet. Procena kvaliteta vrši se iz više uglova, a ukoliko nemamo iskustvo u ovakvoj vrsti kupovine, često nam je potrebna pomoć kako ne bismo prevideli određene važne detalje.

Seebiz izdvaja nekoliko saveta, koji vam mogu pomoći da se bolje informišete.

Stanovi na oglasima mogu se prodavati putem određene agencije za nekretnine, što je češći slučaj, a mogu ih i vlasnici prodavati samostalno. I u jednom i u drugom slučaju, neophodno je da stan pogledate sami, odnosno da se lično uverite u kvalitet nekretnine.

Uz čiju pomoć proceniti vrednost nekretnine?

Na sajtu ste pronašli stan koji biste voleli da pogledate, međutim, ne znate na osnovu čega da izvršite procenu kvaliteta? To znači da će vam biti potrebna pomoć ljudi koji se bave procenom nekretnina.

Možete da angažujete samostalne agente koji se bave time, ili možete da kontaktirate agenciju koja će vam pomoći da pronađete najbolju opciju za novac kojim raspolažete.

Stručnjaci znaju šta treba da gledaju kada se nađu u prostoru koji je na prodaju. Mogu da procene troškove ulaganja koji vas čekaju, kao i troškove održavanja određene nekretnine.

Novac, pare, evri, kljucevi Uradite detaljnu procenu, pre nego što uložite novac / Foto: Shutterstock

Koji faktori utiču na kvalitet određene nekretnine?

Pre svega, imajte uvid u osnovnu razliku između stanova koji su starogradnja i novogradnja. U zavisnosti od toga kada je zgrada građena, dobićete i bolji uvid u to koji materijali su korišćeni za tu izgradnju.

Kada uđete u stan, potrebno ga je premeriti, kako biste videli da li se kvadratura poklapa sa podatkom koji ste videli. Zatim, potrebno je da proverite podove, pločice i građevinsku stolariju.

Obratite pažnju na pločice u kupatilu, kako su postavljene i kakav im je nagib.

Ako već sami procenjujete stan, ne bi bilo loše da sa sobom povedete i nekog majstora koji se razume u instalacije, s obizirom na to da bi trebalo da proverite i njihov kvalitet odnosno materijale od kojih su izrađene.

Preporuka je da izolacija na instalacijama bude od neke vrste gume, umesto od plastike, pa i ovo uzmite u obzir prilikom procene kvaliteta stana.

Gradnja, gradjevinarstvo, inzenjer, novi stanovi, zgrada Novogradnja ili starogradnja? / Foto: Shutterstock

Kako birati između nove i stare gradnje?

Kao jednu od osnovnih prednosti stanova u staroj gradnji, agenti navode upravo kvalitet izgradnje, odnosno materijale od kojih je izrađena čitava zgrada.

Takođe, starogradnja se uglavnom nalazi u okviru projektovanih naselja, pa će vam tako i okolina biti znatno povoljnija za život - imaćete prodavnice, park, poštu, školu, vrtić, dom zdravlja.

Što se tiče novogradnje, prva stvar koju treba da proverite jeste da li je zgrada uknjižena. Neuknjiženi stanovi mogu biti jeftiniji, ali je ulaganje u ovakvu nekretninu vrlo rizično, i ostavlja pregršt mogućnosti da budete prevareni, ili da nikada ne postanete pravni vlasnik nekretnine u kojoj živite.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    28. maj 2020 | 18:39

    Ne planiram da kupim stan, ali planiram da prodam svoj stan i kupim kucu na periferiji Novog Sada, gledam bas ponude koje imaju Solis nekretnine, pa da bezim :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>